Trønderske medier har de siste dagene skrevet om ekteparet fra Nord-Trøndelag som er dratt til Syria for å slutte seg til IS. De er begge 27 år gamle og etnisk norske.

Hun ble nysgjerrig på islam via nettet, og en ferie i Egypt gjorde dypt inntrykk på henne.

Etter flere korte opphold, bestemte kvinnen seg for å flytte til Egypt, hvor hun fikk seg jobb. Hun var i Egypt under «den arabiske våren». Kvinnen har også vært aktiv på muslimske nettsider og forum, og hun skal tatt kurs i den nye religionen sin over nettet.

Kjæresten fra Levanger (27) besøkte henne flere ganger i Egypt, og under ett av oppholdene i fjor giftet de seg. Da hadde mannen også konvertert til islam […]

En av Midt-Norges største islam-apologeter, Idar Kjølsvik, det er han som snakker så varmt om moské på Stiklestad, fastslår i kjølvannet av denne saken at det ikke eksisterer et radikalt islamsk miljø i Nord-Trøndelag. Så selv om dette paret er radikalisert, og selv om PST har kommet med nok en alvorlig trusselvurdering, så er religionsforsker Idar Kjølsvik sikker i sin sak.

Religionsforsker Idar Kjølsvik er klokkeklar på at det ikke eksisterer et radikalt islamsk miljø i Nord-Trøndelag. Kjølsvik har bedre oversikt over religiøse menigheter i fylket enn de fleste, og sier at det ikke finnes ekstreme islamistiske miljø lokalt.

– Jeg utelukker at de som har reist til Syria er påvirket av radikale miljøer lokalt. Det er noe jeg aldri har sett spor av, sier Kjølsvik.

Han sier at i den grad det finne ekstremister i Nord-Trøndelag, så er det snakk om enkeltindivider.

– De opptrer i så fall privat. Jeg har for eksempel ikke sett enkeltpersoner som ytrer seg ekstremistisk på sosiale medier, sier Kjølsvik.

Idar Kjølsvik mener det er viktig å skille mellom strengt konservative muslimer og ekstremister.

Idar Kjølsvik er altså sikker på at det ikke finnes noe radikalt islamsk miljø i Nord-Trøndelag. Derfor utelukker han at paret er påvirket av radikale miljøer lokalt. Han tror ikke på forekomsten av ekstremister i lokalmiljøet, men noen strengt konservative kan sikkert finnes.

Og hvordan vet vi forskjell?

– Konservative muslimer er glad i mennesker. Ekstreme grupper er ikke det, sier Idar Kjølsvik.

 

Trønder-Avisa:  Ble ekstreme under opphold i Egypt

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂