Idar Kjølsvik var kandidat for KrF Trøndelag i stortingsvalget i fjor høst, og er lokalpolitikar i Levanger. Han mener partikollega Truls Olufsen-Mehus ikke følger KrFs partiprogram, og ber nå om at Olufsen-Mehus ekskluderes fra partiet.

– Eg har følgt med på kva han har sagt i ulike forum, og eg kan godt bruke sterke ord: Han er i feil parti, seier Idar Kjølsvik om Truls Olufsen-Mehus.

– Han er ein konspirasjonsteoretikar. Han lever i si eiga verkelegheit.

Olufsen-Mehus førstekandidat til Stortinget for Troms og Finnmark KrF ved høstens valg, og er fylkesleder for partiet i Troms og Finnmark. Han har gjort en lynkarriere i partiet, og stilte opp som motkandidat mot Olaug Bollestad under høstens partiledervalg. Olufsen-Mehus har gjort seg bemerket med en rekke utspill som partikollega Kjølsvik oppfatter som kontroversielle.

Han har blant annet sagt til avisene iFinnmark og Dagbladet at han ikke har tatt vaksine mot Covid-19, og at han ikke har noen planer om å ta den i fremtiden. Dette til tross for at partileder Olaug Bollestad innstendig har oppfordret om å ta vaksinen.

Olufsen-Mehus står også bak et opprop om vaksinasjon av barn, som har fått kritikk fra FHI for å spre faktafeil. Han skal ha brukt linker til «flere kontroversielle nettstedar, blant annet til ultrakonservative The Heritage Foundation».

Olufsen-Mehus har dessuten markert seg i kjønnsdebatten, og kommet med kritikk av foreningen FRI. Faktisk.no skal ha funnet faktafeil i påstander framført av Olufsen-Mehus.

Foredrag om transbevegelsen ved UiT møter motstand

I tillegg får Olufsen-Mehus kritikk for å ha publisert innlegg på Steigan.no, som beskrives som «et nettsted kjent for å spre konspirasjoner og falske nyheter». Dessuten er Olufsen-Mehus uenig i at dagens asyl- og innvandringspolitikk er for streng.

Da partikollega Simon Friis Larsen markerte støtte til Donald Trump i NRK Urix – noe som ble kritisert av daværende partiledar Kjell Ingolf Ropstad– gikk Olufsen-Mehus ut med en sterk støtteerklæring på Facebook.

Bør melde overgang til PDK
Idar Kjølsvik mener Olufsen–Mehus burde finne seg et annet parti hvor han føler seg mer hjemme.

– Det er lett å sjå kven han er einig med. Han delar syn med Partiet De Kristne (PDK) i mange saker. Det er eit parti som har ei heilt anna forståing av verkelegheita enn KrF.

Partiet sentralt må vurdere å sette i gang en eksklusjonsprosess, smener Kjølsvik.

KrF sine lover åpner for at sentralstyret kan ekskludere et medlem etter visse kriterium, som å jobbe for et annet parti eller komme med hatefulle ytringer. Blant desse er dersom medlemmen har jobba for eit anna parti, eller dersom han har kome med hatefulle ytringar eller trugslar. Å ytre seg på tvers av partiet gir ikke grunnlag for eksklusjon.

– Det er å håpe at dette let seg løyse lokalt, utan å gå til slike steg. Men om det ikkje fører fram, så må partileiinga sende eit tydeleg signal, sier Kjølsvik.

– Eg har halde kjeft om dette for lenge. Og det har partileiinga og.

Vil ikke kommentere utsagn
Truls Olufsen Mehus kommenterer enkelte punkter overfor Vårt Land.

Når det gjelder publisering på Steigan.no skriver han:

«Jeg pleier å takke ja til både Nettavisen og Steigan og Document når de ber om å få publisere mine leserinnlegg som jeg har skrevet andre plasser.»

På påstanden om at han hører hjemme i PDK, svarar han:

«I KrF er det plass til alle fra PDK og Sentrum, men det er neppe plass til alle i KrF i Sentrum eller PDK. Jeg anser meg som hjemme i KrF som har den beste politikken på de aller fleste områder. »

Olufsen-Mehus ønsker ikke kommentere de konkrete utsagnene fra Kjølsvik og andre i partiet.

Kontroversiell KrF-profil vekkjer uro i partiet: – Han er i feil parti

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.