we-want-your-kitchen-waste

Et sympatisk trekk ved mange briter er deres evne til å forene humor, alvor og common sense. Når denne evnen manifesterer seg i en aksjon for tradisjonens og naturmiljøets fremme samt regelrytteriets bekjempelse, med særlig adresse til EU, er det vanskelig ikke å bli henrykt – særlig når grisen er hovedperson og det hele vil ende med en offentlig happening midt i London.

Ved Stepney City Farm, tre kvarters spasertur i østlig retning fra den engelske metropolens finansdistrikt, pågår for tiden et prosjekt kalt The Pig Idea: Åtte griser fôres på gamlemåten med innsamlet matavfall fra lokale kilder, det hele for å sette kritisk søkelys på lovforbudet – gjeldende i EU siden et utbrudd av munn- og klovsyke i 2001 – mot å fete opp dyret på den måten man har gjort i årtusener. Det trenger slett ikke være helsefarlig hvis det gjøres riktig, sies det.

Prosjektets initiativtagere, restaurantkokken Thomasina Miers og aktivisten Tristram Stuart, fremhever det økologisk uforsvarlige i de store arealene som trengs for å produsere soya til dyrefôr. Ved å gjenvinne matavfall som er produsert lokalt, oppnås store miljøgevinster, det blir mindre søppel å kvitte seg med, penger spares, og resultatet er et mer velsmakende svinekjøtt.

Det siste har man til hensikt å bevise under et arrangement i november. På Trafalgar Square vil det bli servert pølser, koteletter, bacon, pork and ham pie og andre herligheter, tilberedt i samsvar med den ypperste kokkekunst.

På de åtte grisenes meny står blant annet gammelt brød, potetskrell fra en restaurant i nærheten, myse fra et meieri, epler som ikke er salgbare fra en frukthandler, og maltrester fra et mikrobryggeri. Alt sammen ting som tidligere ble betraktet som ressurser, men som redselen for kugalskap og andre sykdommer ved lovgivning er blitt omdefinert til farlig avfall.

Om forbudet sier Miers at «it’s a crazy thing, we’re gonna change it». Det kan ikke unngå å resonere med eksakt samme følelse overfor andre europeiske bestemmelser på de britiske øyer.