– Arbeidet med å utvikle prosjektet fortsetter med mål om en investeringsbeslutning innen utgangen av 2026, skriver Equinor i en pressemelding.

Det er økte kostnader som er årsaken til avgjørelsen fra rettighetshaverne Equinor, Aker BP, Petoro og Idemitsu. Selskapene selv beskriver Wisting som et teknisk og miljømessig forsvarlig prosjekt som kan produsere sikkert i Barentshavet.

– En utbygging vil skape betydelige verdier for samfunnet, og ringvirkninger i nord og nasjonalt. I vårt oppdaterte investeringsgrunnlag for prosjektet ser vi at kostnadene har økt på grunn av global inflasjon og kostnadsvekst i leverandørindustrien nasjonalt og internasjonalt, skriver Equinor. (NTB)

Wisting ligger i Barentshavet, 30 mil nord for Finnmark og fem mil fra iskanten. Det ble oppdaget i 2013.

Utbygging er kostnadsberegnet til 75 milliarder kroner. Tallet er nå oppjustert til 104 milliarder.

SVs Lars Haltbrekken mener feltet er ulønnsomt uten særlige skattegunstige ordninger.

– Denne utsettelsen gjør at Wisting-prosjektet ikke lenger omfattes av oljeskattepakka som Stortinget vedtok under pandemien. Da er hele prosjektet totalt ulønnsomt og noe Norge etter all sannsynlighet kommer til å tape penger på, sier miljøpolitisk talsperson Lars Haltbrekken i SV.

Frederic Hauge sier det var særlige utfordringer ved grunnforholdene som gjorde utvinning risikabelt.

Bellona-leder Frederic Hauge kaller det en gledens dag og peker ikke minst på konsekvensene prosjektet har for klimaet.

– Wisting-feltet er både i konflikt med sentrale klimamål og ville ha truet store naturverdier. Likevel er det de geologiske forholdene som er det mest alvorlige, da det er en svært tynn og ustabil geologi som medfører stor risiko. Bellona har tidligere advart om at dette vil fordyre prosjektet i forhold til hva Equinor har lagt til grunn, sier Hauge. (NTB)

Men i Hammerfest er skuffelsen stor. Wisting skulle gitt økonomisk vekst.

Ordfører Terje Wikstrøm (Ap) i Hammerfest kommune er skuffet over at beslutningen om å investere i oljefeltet Wisting utsettes fra Equinors side.

– Det er ikke til å legge skjul på at det er en skuffelse. Vi har vært positive til Wisting og håpet at den skulle komme i det ordinære løpet. Samtidig har jeg også lyst til å si at jeg har en viss forståelse for det økonomiske bildet som tegnes, sier Wikstrøm til E24.

Han er samtidig glad for at Equinor sier de utsetter, ikke avlyser prosjektet. Samtidig kaller han det bekymringsfullt med tanke på byens leverandørindustri.

Forgjengeren Marianne Sivertsen Næss (Ap) er i dag leder for energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

– Wisting er et av de største industriprosjektene i nord noen gang og vil bety mye for verdiskaping og arbeidsplasser. Særlig i nord, og for leverandørindustrien langs kysten. Jeg er glad det jobbes videre og at prosjektet er utsatt og ikke lagt i skuffen, sier Næss. (NTB)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.