Nytt

Det er ikke lett å se hvordan Hellas skal få noe som er i nærheten av å kunne kalles orden i sysakene. For mens f.eks. Italia gjør anstrengelser for å komme skatteunndragelser til livs, gjør greske påtalemyndigheter livet surt for den som gjør et forsøk på å avdekke dem.

Lørdag offentliggjorde det greske magasinet Hot Doc en liste med 2059 navn på personer med konti i Genève-kontoret til den sveitsiske banken HSBC. Listen skal være den samme som Frankrikes daværende finansminister Christine Lagarde for to år siden hadde gitt sin greske kollega i den hensikt å finne ut om kontoene, i noen tilfeller på millioner av euro, inneholdt penger som var unndratt beskatning.

Blant personene på listen var flere politikere, byråkrater, advokater, leger og forretningsfolk, hvilket nok forklarer hvorfor den ikke hadde avstedkommet noen videre granskning, et forhold som kan bli pinlig å forklare med formalistiske unnskyldninger overfor EU-myndigheter som til stadighet finansierer redningspakker, samt til en befolkning av personer med beskjedne inntekter som må finne seg i like hyppige innstramninger.

Kort tid etter at magasinet kom ut, ble Hot Docs redaktør Kostas Vaxevanis arrestert for å ha krenket privatlivet til personene på listen. Det er ikke mye å tilføye til redaktørens egen kommentar til arrestasjonen:

Mr. Vaxevanis, one of Greece’s most famous investigative journalists, said he was being wrongly targeted. “Instead of arresting the tax evaders and the ministers who had the list in their hands, they are trying to arrest the truth and free journalism,” he said in a telephone interview that was uploaded on the Internet and widely circulated.

Hellas risikerer å bli en mer eller mindre permanent mottager av finansiell nødhjelp, gitt at man frykter konsekvensene av konkurs og utmelding av eurosonen. Dette gjør at Hellas på et vis holder sine hjelpere som gissel, og med det kan tillate seg ganske mye. En sak som denne setter nok likevel tålmodigheten på en alvorlig prøve.

 

List of Swiss Accounts Turns Up the Heat in Greece