Feature

Masha Gessens bok om Putin kom på norsk i våres. Det er en viktig bok (Gyldendal, oversatt av Gunnar Nyquist). Norske medier har holdt utviklingen i Russland på lang avstand, i tråd med regjeringens ønske om å gjøre business med Gazprom og Kreml. Russland er ikke bare korrupt under Putin, det er nådeløst og i stand til å gjøre ting som ingen hadde trodd var mulig. Boken åpner med å fortelle om alle bombene som gikk av i Russland i september 1999, bare tre uker etter at Putin var utnevnt til statsminister. Allerede den gang gikk det rykter om at terroren var iscenesatt av FSB, noe norske medier ikke helt tok på alvor. Gessen forklarer i detalj om hvordan FSB-agenter ble tatt på fersken, og hvordan senteret i Moskva kom med en usedvanlig dum unnskyldning. En statsminister som greier å terrorbombe sin egen befolkning er i stand til ganske mye.