Alf R. Jacobsen advarte VG mot å bli Moskvas nyttige idiot i saken mot Frode Berg. Norske medier har brukt Bergs russiske advokat som kilde uten å sette spørsmålstegn ved hans rolle. Når en advokat appellerer til norsk offentlighet på vegne av sin klient og med brodd mot norsk E-tjeneste, er det grunn til å spørre hvilket ærend han er ute i.

Advokat Ilja Novikov forsøker å selge en story om at Berg er offer for en E-tjeneste som har ofret ham. Men hvilke motiv har Novikov for å fremme en slik versjon?

Det synes åpenbart at det er i FSBs interesse å slå en kile mellom Berg og E-tjenesten, slik at norsk opinion vender seg mot E-tjenesten.

Langt på vei har de lykkes med det, fordi norske medier ukritisk kolporterer russernes fremstilling.

Lengst har VG gått.

Russisk etterretning: Dette er Frode Bergs spionturer

VG har saumfart Bergs poster på Facebook. Berg la ut beskjeder om sine reiser til Russland, Armenia, Slovakia og andre land.

Berg hadde vært grensekommissær i 25 år og fortsatte på konsulentbasis etter at han gikk av. Han hadde m.a.o lang erfaring med Russland.

Er det sannsynlig at en slik person påtar seg å være kurer for E-tjenesten inn i Russland, og samtidig legger ut meldinger om hvor han er i Russland i sanntid? Det er det samme som å be om FSBs oppmerksomhet, noe Berg selvsagt visste.

Det er noe som ikke stemmer her.

VG har kartlagt Bergs reisevirksomhet i detalj og allerede i denne artikkelen fra 3. mai bruker VG FSB som kilde.

VG, i samarbeid med Sør-Varanger Avis, har kartlagt de minst fem turene hvor den russiske etterretningstjenesten FSB mener at Berg var på oppdrag for den norske etterretningstjenesten.

FSB mener han medvirket til en etterretningsoperasjon hvor målet var å anskaffe informasjon om den russiske nordflåten.

Det er utrolig at en stor norsk avis uten å blunke skriver at «FSB mener». FSB mener ikke noe i den vanlige betydning av ordet. De er ikke en bona fide-kilde. De er part i saken,  på den andre siden. De er motstander, om ikke fiende.

Det er ingen sammenheng i det norske verdensbildet, mellom Krim, Øst-Ukraina, attentatet mot Skripal og sykehus-bombinger i Syria og den naiviteten mediene viser i Berg-saken.

Men selv naivitet har en grense. Dette er samme makt som Arne Treholt jobbet for. Metodene er de samme.

I spionspråket snakker man om at agenter blir «turned», altså vendt mot sin opprinnelige oppdragsgiver. Norske medier, med VG i spissen, har helt frivillig latt seg bli «turned», og løper Kremls ærend.

Bergs norske advokat, Brynjulv Risnes, har ingen betenkeligheter. Han er med på at Berg er et offer.

Advokat Brynjulf Risnes er ikke overrasket over Bergs åpenhet rund Russland-turene.

– Vi har hatt et veldig sterkt inntrykk av at han ikke har forstått fullt ut hva det innebar å involvere seg i dette. Han har sett på det som en tjeneste han gjorde, og regnet ikke med at det ville få noen konsekvenser for ham. Disse Facebook-oppdateringene bekrefter dette inntrykket, sier Risnes til VG.

Lyder det sannsynlig at en grensekommissær bosatt i Kirkenes ikke har forstått alvoret i å være kurer for E-tjenesten inne i Russland? Nei, det gjør ikke det.

VG kjøper en versjon om Berg som offer, uten å stille et eneste kritisk spørsmål.

Berg skal ha ønsket å trekke seg ut, men E-tjenesten gikk hardt på ham og fikk overtalt ham til et siste oppdrag.

Dette skal FSB også ha visst om. Hvordan vet FSB om en samtale som foregår bak lukkede dører i Oslo? Det er den russiske advokaten Novikov som mener at FSB «på en eller annen måte» har fått kjennskap til samtalen.

Kanskje Novikov har fått storyen direkte fra sine FSB-kilder? Han planter den i norske medier som villig vekk siterer ham. Publikum lures til å tro at dette er ekte var.

Enda lenger går VG idag hvor de siterer FSB på hvem som var Bergs kontakt i Russland.

Russisk sikkerhetspoliti (FSB) mener en russer med tilgang til landets statshemmeligheter sendte informasjon til norsk E-tjeneste fra Arkhangelsk, ifølge VG.

Russiske sikkerhetsmyndigheter slår fast at informasjonen som Frode Berg hevder å ha mottatt på vegne av Norges hemmelige tjenester, ble postlagt fra den russiske byen, skriver avisen.

En russer med navn V. A. Zemljakov skal ved flere tilfeller ha postlagt konvolutter med hemmeligstemplet informasjon herfra. FSB hevder konvoluttene var oppført med russiske adresser som norsk etterretning bruker, ifølge VG. (NTB)

Her gjør VG seg til direkte talerør for FSB.

De skal ha inneholdt informasjon om den russiske marinens atomubåter ved skipsreparasjonssenteret Zvjozdotsjka i Severodvinsk. FSB hevder det var Berg som ga russeren oppdragene. Det er foreløpig uklart om Zemljakov selv hadde direkte tilgang til informasjonen. (NTB)

Å sitere FSB i en sak mot en norsk spion er så hinsides at man ikke skulle tro det var mulig.

VG satser

VG har satset store ressurser på Berg-saken, disse fire jobber med den:

Ådne Husby Sandnes
Ola Haram
Erlend Skevik
Nora Thorp Bjørnstad