Sakset/Fra hofta

Frode Berg sa et vanlig menneske ikke hadde holdt lenge i et russisk fengsel.  Berg holdt pressekonferanse på Radisson Park Inn Hotel Gardermoen tirsdag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Helt fra Frode Berg ble arrestert ble det reist spørsmål om hva E-tjenesten holder på med. Det som kom frem under Bergs pressekonferanse tirsdag, bekreftet denne antagelsen.

Russland er vår største sikkerhetstrussel. Likevel er håndteringen av norske spioner helt amatørmessig.  Berg ble sendt rett i løvens hule og hadde ikke en sjanse.

Berg er tidligere offiser og grensevakt. Er det smart å bruke en slik person til å være kurer til en russisk spion?

Under rettssaken i Moskva kom det fram at russiske FSB har hatt en mappe på Berg siden starten av 1990-tallet.

Bergs oppdrag har pågått et stykke tid. Likevel la han ut poster på Facebook av sine reiser til Russland og andre steder. Det var som å vifte med en plakat: Se her!

FSB hadde nok kontroll, men det sier noe om E-tjenestenes manglende profesjonalitet. Man tror nesten ikke det man leser.

Men også Berg må ta sin del av ansvaret. Streifet det ham ikke at han løp en stor risiko?

På pressekonferansen fikk Berg spørsmål om hvorfor han valgte å si ja til denne typen oppdrag.

– Hva skal jeg si … E-tjenesten i Sør-Varanger er over alt. Det er en del av mitt arbeidsmiljø. Når det ble framstilt på den måten som det ble gjort til meg, anså jeg dette som uproblematisk.

– Men etter hvert begynte jeg å få mistanke og skjønte at dette ikke var så lurt. I 2017 følte jeg et press, sier han.

Han sa altså ja til et siste oppdrag. Russerne sto klar og ventet på ham.

Det har fått Berg til å mistenke at det hele var avtalt spill.

Berg mener at denne saken kan være avtalt på forhånd mellom Norge og Russland.

– Dersom dette ikke var avtalt spill mellom Norge og Russland, er det en etterretningsskandale, sa Berg.

Så kyniske er neppe E-tjenesten.

NRK sendte et intervju med en norsk sivil som ble sendt inn i Sovjet på femti-seksti-tallet i en spesialrigget bil. Han fikk beskjed om at hvis han ble tatt var han overlatt til seg selv. Det var ingenting norske myndigheter kunne gjøre.

Den gang var det ikke sosiale medier og myndighetene brukte ikke lekkasjer som del av den psykologiske krigen.

E-tjenesten virker å være amatører også på dette felt.

Offisielt kan an ikke innrømme at Berg jobbet for tjenesten. Men måten man oppfører seg på sier noe annet: Berg får helsehjelp av Forsvaret.

Igjen har norsk forsvar gått på et nederlag. Er KNM Helge Ingstad noe mer enn et sammenfall av omstendigheter? Er det tegn på et forsvar hvor inkompetansen råder?

Hvis man legger til inkompetanse på øverste politisk hold, så avtegner det seg et bilde av Norges situasjon som er ganske alarmerende.

Det virker som om det er tomt på kommandobrua.

Den som er der ser dårlig, flomlyset er på på dekke og man tror er motgående supertanker er fastland. Sjøtrafikksentralen på Fedje glemte å plotte inn fregatten.

Hvis Erna Solberg tror ikke folk får med seg det som skjer, så tar hun feil. Tilliten til politikerne har aldri vært lavere, viser en ny måling.

Det er nemlig den del av befolkningen som har bevart kompetanse – hvilket henger sammen med vett – som ser hvor ille det står til.

Hva hjelper det med 10.000 milliarder på bok, hvis man ikke klarer ta vare på landet?

Forhåndsbestill Halvor Foslis nye bok til spesialpris her!