Nytt

For the record: På en skole i Jemen drevet av den svenske pinsebevegelsen og SIDA, ble viserektor, en amerikaner ved navn Joel Sharm, skutt og drept av Al Qaida. De hevdet han drev misjonering.

Å være vesterlending i islamistiske land innebærer en risiko. Man er under mistanke.

Det er Per Gudmundson som rapporterer dette på sin blogg.

 

Den 18 mars drabbades den svenska skolan International Training and Development Center i Taiz i Jemen, startad 1969 av Pingstförsamlingen i Sundsvall tillsammans med Svensk Pingstmission och delvis finansierad av SIDA, av ett terrordåd. Den biträdande chefen vid skolan, den amerikanske medborgaren Joel Sharm, sköts ihjäl med sju skott.

Via ett sms till lokala nyhetsförmedlare tog terrorgruppen Ansar al-Sharia – ett annat namn för al-Qaida på Arabiska Halvön (AQAP) – på sig dådet. Men något officiellt uttalande från gruppen kom inte då.

Nu bekräftas dock vilka gärningsmännen var.

Idag tar AQAP officiellt på sig dådet.

 

I en kommuniké distribuerad av al-Fajr Media Center påstår terrorgruppen att amerikanen bedrev kristen mission under täckmantel av undervisning – något som AQAP också lovar att bekämpa även fortsättningsvis med alla tänkbara medel.

 

Uttalandet nämner också att «otrogna» amerikaner är legitima måltavlor för jihad, i syfte att besvara «USA:s krig mot islam» i Irak, Afghanistan, Somalia och Jemen, samt stoppa stödet till «judarna i Palestina».

 

Kommunikén har rubriken «Uttalande rörande dödandet av amerikansk missionär i Taiz», och åtföljs av en specialgjord grafik. Sidhuvudet bär al-Qaidas emblem, uttalandet är underskrivet av «Al Qaida på Arabiska Halvön», och det hela är daterat 28 Rabi al Thani 1433.