Nytt

En Al Qaida-tilknyttet gruppe påtar seg ansvaret for Mohamed Merah og hans illgjerninger.

Den al-Qaida-kopplade gruppen Jund al-Khilafah påstår sig i ett uttalande ha legat bakom de senaste veckornas attacker i Frankrike, meddelade den USA-baserade övervakningsgruppen Site i dag, rapporterar AFP.

Gruppen – Kalifatets soldater på svenska – har tidigare endast gjort sig känd för ett par attentat i Afghanistan och i Kazakstan, där man i höstas påstod sig stå bakom två sprängdåd i staden Atyrau, där dock endast gärningsmannen själv omkom. Gruppens existens är högst osäker.

Merah, som tros ha mördat fransk-arabiska soldater, judiska skolbarn och en rabbin i södra Frankrike ska enligt Guéant (red.: innenriksministeren) i går ha sagt att han hade fått order från al-Qaida, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Han förklarade hur han fått instruktioner från al-Qaida medan han befann sig i Pakistan och hur han föreslagits att genomföra ett självmordsuppdrag men nekat till det. Däremot accepterade han att genomföra att generellt uppdrag, att genomföra en attack mot Frankrike, sade Guéant till fransk tv på onsdagskvällen.

– Den här personen har gjort resor till Afghanistan och Pakistan tidigare och säger att han tillhör al-Qaida. Han säger att han vill hämnas för vad palestinska barn har utsatts för och vill angripa den franska armén.

I ett kort tv-framträdande i dag tackade president Nicolas Sarkozy polisen och uttryckte sitt deltagande med de anhöriga till Merahs offer.

Samtidigt lovade han hårdare tag mot hat- och extremistsajter på internet och personer som åker utomlands för «terrorträning och indoktrinering». Dessutom har han bett om en utredning om hur spridandet av «dessa ideologier» kan stoppas på franska fängelser.

– Våra fängelser får inte vara en indoktrinerande miljö, sade Sarkozy enligt Le Monde.
..
Merahs «radikalisering» ska ha skett under tidigare fängelsevistelser.

– Vi vet att det var i fängelse som han började bli radikal, berättade Molins.

al-Qaidagrupp tar på sig dåden