Nytt

Colleen LaRose (46) var i Skåne og spanet på Lars Vilks. Hun samarbeidet med fem personer i USA, Asia og Europa. Det er all grunn til å ta truslene mot Vilks alvorlig, mener eksperter.

Enligt USA:s justitiedepartement har LaRose agerat tillsammans med ytterligare fem personer i Europa, Asien och USA med syfte att rekrytera andra människor, som i sin tur skulle utföra terrorattentat i Europa och Sydasien. Mordet på Vilks skulle utföras på ett sätt så att «det ingav fruktan i hela Kufar-världen» (den icke-troende). Om LaRose skulle dömas för de brott hon misstänks för riskerar hon livstids fängelse.

Den grupp på sju personer som nyligen greps av irländsk polis i Waterford och Cork består av fyra män och tre kvinnor. Enligt polisen kommer de från Algeriet, Libyen, USA, Kroatien samt Palestina. Kopplingen mellan La Rose och de sju består bland annat av en omfattande e-posttrafik.

Hur allvarligt är hotet mot Vilks?

Magnus Norell, forskare med inriktning på terrorism, menar att det faktum att irländsk polis gick ut med gripandena tyder på att hoten bör tas på allvar. Enligt Washington Post ska Colleen LaRose ha varit i Sverige i augusti ifjol där hon utbildade sig hos jihadister. Syftet var att förbereda en attack mot Lars Vilks.

Magnus Ranstorp, terrorismexpert vid Försvarshögskolan, påpekar att det finns tecken som tyder på att de gripna inte tillhört kända terrornätverk:

– De tycks inte vara de bästa killarna i klassen. Det finns inga problem med extremism på Irland och vad det gäller «Jihad Jane» har hon varit väldigt öppen med sina planer.

Men även om personerna inte har kända terrorkopplingar kan det röra sig om ett allvarligt hot.

–Rekryteringar till radikala grupper sker ofta bland dem som aldrig tidigare sysslat med sånt här, säger Magnus Norell.

Målet var att döda Vilks