Nytt

En nylig kunngjøring fra det såkalte Ulema-rådet bestående av Afghanistans høyeste islamske rettslærde, bærer bud om hurtig re-talibanisering av landet så snart de vestlige militærstyrkene drar sin vei. De beleste herrer har nemlig forkynt at kvinner er «sekundære» borgere, mens menn er «fundamentale» — oppfatninger som må forventes å bli bindende for rettsvesenet i det som er en erklært islamsk republikk.

Av andre talibanske forskrifter utstedt av de samme, kan nevnes at det er forbudt for kvinner å reise alene: de skal alltid følges av mannlige ledsagere, fortrinnsvis fra familien, en regel som er velkjent fra Saudi-Arabia. Det er i utgangspunktet forbudt å slå sine koner, døtre og søstre, men det finnes et koransk smutthull i forbudet dersom det i overensstemmelse med islamske regler foreligger gode grunner for å slå.

En ikke helt uvesentlig detalj er at Afghanistans president Hamid Karzai gir sin støtte til de skriftlærde, hvilket vanskelig kan falle i helt god jord hos de vestlige landene som har satt sin lit til ham.

«Ulema-rådets regler er i strid med det afganske lovverket,» sier den kvinnelige parlamentarikeren Shukria Barizkai i en kommentar til Associated Press. «Karzai må respektere Grunnloven.» Politiske aktivister kritiserer det «kyniske politiske spillet» med å late som om man «støtter kvinnesaken for å fortsette å nyte godt av internasjonal finansiering», for siden å gi etter for de «ultrakonservative elementene på innsiden av presidentpalasset».

Vestens tilstedeværelse i Afghanistan har naturligvis ikke vært til hinder for at urgammel kvinnediskriminering fortsatt har gjort seg gjeldende. 87 prosent av kvinnene i landet har ifølge den humanitære organisasjonen Oxfam vært utsatt for vold i ekteskapet. I 2011 satte 80 barne- og ungdomsbruder fyr på seg selv bare i Herat-provinsen.

Men om Taliban får en hånd tilbake på rattet, er det naturligvis mulig å synke enda dypere. Prisen de afghanske kvinnene må betale for at Karzai og Vesten mer eller mindre åpenlyst har tydd til den ekstreme islamistiske terrorbevegelsen som forhandlingspartner for å sikre en ordnet tilbaketrekning fra det krigsherjede landet, ser ut til å bli høy.

 

L’«editto di Kabul» contro le donne — E Karzai approva