Gjesteskribent

Hadde det ikke vært for den forferdlige sorgen og det livslange savnet til de pårørende, kunne man snart benevne Breiviksaken som rene såpeoperaen. Det kryper fram ”psykologer” og ”forståsegpåere” i en jevn strøm. Hvem kunne vite at Norge huset så mange eksperter på en massemorders sinn eller kompetanse til å tolke et manifest de ikke har lest.

Skyld, skyldføleleser og skam deles ut med en fart og effektivitet som får skriftestolene til å gløde i tiår framover. Om man ikke lider av katolikkfobier, da. Det florerer jo av fobier nu for tiden, rene Folkepesten.

Det slynges ut beskyldninger om rasisme og intoleranse, drapstrusler og personforfølgelse med en hyppighet vi ikke har skuet før i Norge. Fram treder konturen av de som har monopol på den eneste og riktige ideologien. De som bestemmer hvilket tema som kan diskuteres, hvilken hudfarge, etnisk rase og religion det er legitimt å kritisere og der motparten defineres som rasistiske og menneskefiendtlige. Man leter med lys og lykte etter medskyldige, de som har tenkt samme tanke(r), lest, skrevet eller sitert fra samme litteratur som Breivik. Det skulle vel omfatte så godt som hele menneskehetens samlede skribenter, om man starter med Steintavlene og jobbe seg framover. Personlig mener jeg Guy Fawkes og hans kruttkonspiratører må ta sitt ansvar. De forsøkte å sprenge det Engelske Parlamentet i lufta i 1605. Eller kanskje kineserne. De oppfant jo kruttet.

I tilegg til ekstremvær har vi nå fått ekstreme ytringer, søppelmennesker, tankegods, passive påvirkere, farlighetsgrad, mørke krefter, ord som dreper etc. Ja, til det sistnevnte, så har vel flere som har fulgt politiske debatter med arrogante, livsfjerne politikere, innsett at ordskiftet kan være, om ikke dødende, så temmelig søvndyssende. Det er ikke ord som dreper, men man kan bli drept for sine ord. Man kan trygt slå fast at det politiske miljøet har utvidet vokabularet, – om enn ikke forstanden. Noen har satt seg fore å utrydde hat, hatefulle ytringer, farlige understrømmer og hverdagsrasisme. Flott. Siden Gud, Buddha, Allah og de andre Herrene tydeligvis har gått over til et mindre ambisiøst yrke.

Jeg husker den gang da demokratisk innstilte mennesker skulle praktisere det åpne inkluderende samfunn ved å diskutere meninger, ikke sende motstanderen til omskoleringskurs på mentalsykehus. Det synes som standarden er noe fallende, eller er det retorikken? Den gjør gjerne det rundt innvandringstemaet. At masseinnvandring skaper konflikter, opprør, til og med krig, er ikke en politisk mening. Det er historiske fakta og dessverre dagens realitet rundt om i verden. Uansett hvem som innvandrer hvor,- om det er med roser eller gevær. Opprinnelige folkeslag og kulturer ble nesten utryddet. I dag har de status som urbefolkning og beskyttes i ILO-konvensjon nr.169. Geronimo og Sitting Bull,- hadde dere enda innehatt den riktige ideologien, kunne vogntogene fått rullet i fred over prærien og filmindustrien befattet seg med annet enn skokrem-malte Hollywood-indianere.

Hat, grådighet, misunnelse, maktbegjær, ja alt som rommer i et menneskesinn, er ikke tilegnet noen spesiell hudfarge eller etnisk rase. Intoleranse og rasisme er utdelt i store nok porsjoner til å holde (borger)kriger gående i generasjoner. Finnes det lykkelige, fargerike fellesskapet eller er det en menneskeskapt visjon i håp om en fredelig verden? Eller kanskje skapt av våpenprodusentene. Det fargerike tenderer mot å forsvinne på slagmarken og fellesskapet ender opp i en mengde småstater,- som i Jugoslavia og Sovjetunionen. Stridene i Midtøsten, Tibet, Sri Lanka m.m. handler i hovedsak om rett og kontroll over eget landområde. Er det rasisme, intoleranse og fremmedfiendtlighet som preger tibetanerne, palestinerne m.m., eller gjør de som alle folkeslag har gjort i alle tider? De forsvarer sitt område mot fremmende. En slags genetisk arv,- som vi også ser i naturen. Katta mi, for eksempel, hun jager alle andre katter vekk fra tomta,- fiendtlig og intolerant som hun er. Jeg tror nå heller visjonen er et triks for å lure oss til Paradiset med mjød- og daddelservering.

Uansett, det er på tide å bringe disse fremmedfiendtlige rasistene raskest mulig inn for domstolen eller i en polstret celle. Vi kan ikke ha sånne mennesker springende omkring i samfunnet, aller minst på Stortinget. De skaper bare forvirring i et åpent demokrati. Og det må bli slutt på alle provoserende kommentarer om slakt av dommer`n, aggressiv snø, svenskevitser og realityserier. Det kan alltids trigge noen, og da må vi begynne å føle oss skyldige igjen. Akk ja, det blir nok strevsomt å være menneske framover.

For ordens skyld: koblingen mellom muslimer og terrorisme kommer fra International Institute av Strategic Studies og nevnes i Ayaan Hirsi Alis bok ”Krev din Rett”. En bok som ikke anbefales følsomme sinn med fobier mot kritikk av Islam eller Vestens unnfallenhet når det gjelder forsvar av ytringsfriheten. Så absolutt på lista over litteratur med farlige understrømninger og grumsete farvann. Hadde hun nå enda ikke vært så klok, kunnskapsrik og reflektert. Og en av verdens modigste mennesker.

Lisbeth Giverhaug, Vinstra

Les også

Hat -
Å gjøre eller ikke gjøre -
Hat og fobier -
Den postmoderne tragedien -
"Neger - men hvit" -
Roser, sang og sensur -