Sakset/Fra hofta

Mens vi venter på resultatet av valget på grunnlovsforsamling i Tunisia, kan det være verdt å reflektere over oddsene for positiv utvikling i landet hvor «den arabiske våren» startet. Et korrupt regimes fall er en gyllen anledning til en ny start for landet, men faren er jo at det avløses av noe verre.

Selv om også Tunisia er splittet mellom sekulære og islamister, er det likevel her at omstendighetene synes mest fordelaktige med tanke på fremtiden. Islamistene kan f.eks. vente reell motstand fra personer som ikke blir rasiststemplet av omgivelsene av den grunn, en luksus man i en tilsvarende situasjon kanskje ikke ville opplevd i Europa, gitt at et høyt antall eksiltunisiere ser ut til å ha stemt Ennahda. Revolusjonen var ikke ublodig, men den gikk fredeligere for seg enn andre steder. Landet er ellers ikke voldsomt overbefolket, dets lovgivning har så mye fransk i seg at respekten for individet er relativt stor, mange av innbyggerne er høyt kvalifiserte, og såvel de arkeologiske skattene som strendene og de varme kildene har potensial til å bli enda bedre pengemaskiner enn de er i dag.

En viktig ressurs i så måte er Karthago, oldtidsbyen ikke langt utenfor hovedstaden Tunis, som ble ødelagt av romerne etter punerkrigene noen år etter at Cato den eldre gikk bort, mannen som avsluttet alle sine taler med å ta til orde for nettopp dette. Av ruinene etter Karthagos forskjellige epoker, så er de puniske ved en skjebnens ironi bedre bevart enn de romerske. Om landet var mer velfungerende og hadde en bedre utviklet turisme, kunne kanskje en slik attraksjon trekke mange flere besøkende.

Il Sole 24 Ores Lara Ricci har snakket med Azedine Beschaouch, en tunisisk historiker og arkeolog — spesialist nettopp på Karthago — som forlot sin jobb hos UNESCO da han ble utnevnt til kulturminister etter Ben Alis fall. Han forteller at det gamle regimets korrupsjon var en trussel mot de historiske minnesmerkene.

«Med fjorten dekreter omgjorde de reguleringsplanen for 32 av de 300 hektarene beskyttet av UNESCO, og åpnet området for bygging. Klanen hans kjøpte det for fem euro pr. kvadratmeter og videresolgte det for 1200 euro pr. kvadratmeter. Jeg har aldri sett noe lignende. Så snart jeg ble statsråd, opphevet vi disse bestemmelsene. To hektar var allerede utbygd med 85 leiligheter, så den skaden kan ikke gjenopprettes. Men vi har stanset den planlagte utbyggingen av nye tolv hektar. Og nå har vi problemer med folk som har kjøpt. Det er en strid jeg må kjempe hver dag. De sier at transaksjonen må godkjennes «i revolusjonens navn». Vi har tilbudt dem erstatning eller rett til å bygge på andre tomter, men de vil ikke vite av det. Karthago må beskyttes, det tilhører alle, og jeg er rede til å vie resten av mitt liv til denne kampen. Jeg kom hjem for å beskytte allmennhetens, nasjonens, interesser. I 25 år er de blitt vanskjøttet. Det er kun private interesser som er blitt ivaretatt. Og nå er det nødvendig å bringe etikken tilbake til landet, en etikk som verner om fellesgodene, arbeidet, foretaksomheten, rettssikkerheten. […] Det er blitt funnet 800 arkeologiske skatter i Ben Alis private gemakker. Ryktene gikk, men det fantes ikke beviser. Og selv om man hadde hatt beviser, ville det å anmelde ha vært ensbetydende med å miste jobben eller havne i fengsel.»

Det er noe befriende ved en mann som vil verne om noe historisk i nasjonens interesse.