Irina Bokova snakker med journalister i UNESCOs hovedkvarter i Paris.

USA og Israels utmelding fra UNESCO ble effektiv fra årsskiftet. Den var varslet, og er således ingen nyhet. Men den kan likevel ha betydning, siden mannen ved roret heter Donald Trump.

Trump har skåret kraftig ned på støtten til hjelpeorganisasjonen for palestinere, UNRWA. Trump vil ta et oppgjør med at FN har utviklet seg til en anti-vestlig og langt på vei antisemittisk organisasjon. UNESCO har støttet resolusjoner som går god for palestinernes påstander om at jødene savner historisk tilknytning til Jerusalem.

I FNs komite mot diskriminering, CERD, som nylig anbefalte hatkontroller over hele landet og forbud mot nynazistiske og rasistiske organisasjoner, viser man til Durban-konferansen i 2001 som grunnlag.

Dette var en skandaløs konferanse som vedtok resolusjoner om Israel som oste av antisemittisme. Israel og USA trakk seg ut. Ordet Durban fikk en dårlig klang. Men ikke for det indre FN-systemet. Der jobber man fortsatt etter Durban-prinsippene.

Derfor er det ikke sikkert vi har sett slutten på utmeldelser. Bolsanaro har overtatt som president i Brasil og er på Trumps side. Også han vil flytte ambassaden til Jerusalem.

Forvent flere rystelser.

Ved årsskiftet trakk USA og Israel seg formelt fra FNs kultur-, utdannings- og vitenskapsbyrå UNESCO. De mener organisasjonen har en antiisraelsk slagside.

Selv om det primært er en formalitet at de to landene ikke lenger vil være med i UNESCO, er det et slag mot organisasjonen USA var med på å grunnlegge etter andre verdenskrig. Trump-administrasjonen varslet allerede i oktober 2017 at USA ville trekke seg ut, og Israels statsminister fulgte raskt etter.

Israels FN-utsending Danny Danon sa tirsdag at landet «ikke vil være medlem i en organisasjon hvis mål er å handle bevisst imot oss og som har blitt et verktøy for manipulasjon fra våre fienders side». USA har krevd «fundamentale reformer» i organisasjonen som kanskje er best kjent for å ivareta verdens kulturarv.

UNESCO jobber også for bedre utdannelse for jenter og for å fremme kunnskap om holocaust og forsvare ytringsfriheten.

Utmeldingen vil ikke ha noen særlig økonomisk effekt, ettersom både USA og Israel sluttet å betale inn til UNESCO allerede i 2011 etter at Palestina ble tatt opp som medlem i organisasjonen.

USA har trukket seg ut en gang tidligere. I 1984 mente president Ronald Reagan at organisasjonen var korrupt og dårlig styrt og ble brukt til å fremme sovjetiske interesser. Først 19 år senere, flere år etter Sovjetunionens fall, var amerikanerne tilbake i folden.

Les også

-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.