Nytt

Helsetilsynet ser ingen grunn til å foreta seg noe overfor lege Eirik Solheim som kurset norske nynazister i førstehjelp.

Det vakte oppsikt da det ble kjent at Eirik Solheim hadde gitt førstehjelpskurs til Den norske motstandsbevegelsen, en avlegger av Svenska Motståndsrörelsen som er klart nazistisk. Kurset var i januar og en video lå ute på nett.

Solheim er lege ved Sørlandet sykehus og er ved å etterutdanne seg til psykiater.

Sykehuset innrapportert saken til fylkeslegen, som overlot den til Helsetilsynet.

Nå sier Helsetilsynet at de har vurdert den og ikke akter å foreta seg noe.

– Vi finner ingen grunn til videre tilsynsmessig oppfølging av denne saken. Vi har avsluttet den nå, sier Gorm Are Grammeltvedt, avdelingsdirektør for tilsynssaker i Statens Helsetilsyn til Fædrelandsvennen.

Sykehuset har ikke sett vedtaket og stiller seg foreløpig avventende, og muligens også undrende.

Nå når saken avsluttes hos Statens Helsetilsyn, er avdelingsleder Oddvar Sæther ved Sørlandet sykehus foreløpig avventende i sin kommentar.

– Jeg har ikke sett dette svaret skriftlig ennå, og underlaget for Helsetilsynets vurdering. Vi må vurdere saken i ro og mak. Men utgangspunktet er at vi alltid tar Statens Helsetilsyns vurderinger til etterretning, sier han.

Solheim sa at han om nødvendig ville oppgi legegjeringen fremfor å frasi seg retten til å gi nynazister et kurs i førstehjelp. For ham gjaldt det retten til å ha divergerende meninger.

Han fikk støtte av lederen for etisk råd i legeforeningen.

24. august fikk han støtte av Trond Markestad, leder for Det etiske Råd under Legeforeningen, som mente det skal være stor takhøyde for legers politiske bakgrunn.

Et kurs for nynazister vil uansett vekke oppsikt. Solheims bakgrunn er en tilleggsfaktor. Han var sin tid medlem av naziorganisasjonen Viking. Han sier dette er et avsluttet kapittel og at han politisk idag befinner seg på venstresiden.

«Motståndsrörelsen» er nazistisk. Ved å kurse medlemmene gir Solheim inntrykk av en sympatihandling. Det var derfor sykehuset ba om en vurdering av tilliten til ham som lege.

Nå har fylkeslegen i Aust-Agder har bedt Statens Helsetilsyn vurdere om en legen er egnet til å jobbe som lege og psykiater. Det spesielle ved saken, er at det ikke foreligger noen klager på hvordan den aktuelle legen utfører jobben sin overfor kolleger og pasienter. Saken som vurderes er hvor vidt mannens politiske engasjement er «egnet til å svekke hans troverdighet og tillit som helsepersonell».

Selv var Solheim villig til å ta konsekvensen av sitt engasjement.

Tilsynssaken som pågår nå, mener han er en dypt prinsipiell sak.

– Demokrati er retten til å mene hva som helst. Ikke til å gjøre hva som helst, men å mene hva som helst. Det er en hjørnestein i demokratiet. Dette spørsmålet er viktigere for meg enn selve legelisensen min.

Nå innebærer vel ikke demokratiet retten til å mene hva som helst. Solheim er nøye med å påpeke at svenske Säpo mener Motståndsrörelsen ikke er voldelig. Det er neppe alle enig i. Titter man på hjemmesiden til den norske avleggeren, tyter rasisme og jødehat åpent frem.

Terroren i Norge: Gjerningsmannen en sionist?

Argumentasjonen er slik at man føler hjernen roterer.

Som en markedsliberal, antirasist, kristen-sionistisk fundamentalist etc. Er det egentlig ingen større forskjell mellom Anders Behring Breivik, som anser at Islam ikke har noe i et flerkulturelt samfunn å gjøre, og den norske sosialdemokratene, som vil integrere alle fremmede folkegrupper i det norske samfunnet. For selv om Behring Breivik er pro-jødisk på den måten at han forvarer staten Israel, så er den sosialdemokratiske kulturmarxismen som han forakter, også et verk av jødiske hjerner.

Solheim hevder at han nå tilhører venstresiden og er pro-Palestina.

– Jeg er egentlig på venstresiden i dag. Har endret en del av mine gamle standpunkter. Nå er jeg pro-Palestina og har en del arabiske venner. Har ikke noe syn på innvandringspolitikken. Noen av vennene mine nå er gamle kommunister, sier han.

Helsetilsynet dropper sak mot Arendals-lege

Vurderer politisk yrkesforbud

– Demokratiet er viktigere enn lisensen

Les også

-
-
-
-
-
-
-