Nytt

Sverige er ved å gå i fistel over alt som kan tenkes bli en sikkerhetstrussel. En hockeydommer som hadde lagt ut en Muhammed-karikatur på Facebook, ble innkalt til et høytidelig møte med forbundsledelsen og ble utestengt for resten av sesongen.

Sverige har lenge vært det politisk korrektes hjemland. Nå kommer sikkerhetstruslene i tillegg. Man vil hysterisk unngå alt som kan tenkes å provosere. Men dermed har man gitt fra seg friheten til andre. Det er opp til andre å definere ens ytringsfrihet.

Det var strax innan jul som Svenska hockeyförbundets domar- och säkerhetschef Peter Andersson kallade den allsvenske hockeydomaren till ett personligt möte. Med på mötet som hölls på förbundskansliet vid Globen var också tävlingschefen Mikael Lundström.
Enligt uppgifter till Sportbladet ska den nu avstängde domaren då ha konfronterats med uppgifter om att han publicerat en karikatyr av profeten Muhammed på sin Facebook-sida. Säkerhetschefen ska också ha haft en utskrift av domarens Facebook.
– Domaren ska ha erkänt att han lagt upp bilden och hänvisat till yttrandefriheten, säger en källa.
Förbundscheferna ska också ha pressat domaren om han var rasist – vilket han bestämt ska ha nekat till.
”Haft ett möte”
Tävlingschef Mikael Lundström bekräftar att mötet ägt rum men hänvisar alla frågor till säkerhetschefen.
Peter Andersson vill först inte uttala sig men ger senare en kort kommentar.
– Vi har haft ett möte med en person som är distriktsdomare. I samband med det mötet kom vi överens om han ska ta timeout resten av säsongen. Av skäl som jag definitivt inte vill gå in på, säger Peter Andersson.

I det offisielle Sverige er en Muhammed-karikatur ensbetydende med rasisme. Man har godtatt at religionskritikk er det samme som rasisme.

Domare avstängd
– Säpo inkopplat