Al Qaidas onlinemagasin Inspire oppfordrer i sitt nye nummer til bruk av lastebiler fylt med sprengstoff mot områder med mange sivile. Disse truslene kringkastes av de samme mediene som nekter å vise feks. karikaturtegningene.

Al Qaida har de senere år blitt mer mediebevisst, og rekruttering via nettet regnes nå som en av de fremste årsaker til radikalisering.

Det kan derfor være problematisk at mediene ukritisk formidler det al Qaida ønsker skal komme ut: som dødstrusler mot navngitte personer, eller trusler om aksjoner mot sivile mål. I kriminologien er det noe som heter copycat-handlinger, dvs. at trusselen kan tolkes som en oppfordring til visse ustabile personer. Det kan også tenkes at truslene er signaler til personer om å handle. Det ville være en glimrende måte å gi kommandoer på, via offisielle medier.

Mediene som ukritisk formidler disse truslene problematiserer ikke at de nekter å vise feks. de danske karikaturtegningene. Man gjør seg til talerør for voldsmenn og de som truer ytringsfriheten, hvilket i seg selv virker intimiderende på offentligheten.

Al Qaeda has published an online magazine giving its followers in western countries tips on how to carry out random terrorist attacks.

In the second edition of the magazine, readers are told how to use a truck as a battering ram in crowded areas.

It urges attacks in the US, Britain and Australia, as well as other countries where the government supports the occupation of Palestinian territories.

The 74-page English-language publication is produced by the Yemen-based wing of Al Qaeda in the Arabian Peninsula.

– AFP

Les også

-
-
-
-
-