Kommentar

En av fanesakene i Flemming Roses bok Tavshedens tyranni er forsvaret for en kompromissløs ytringsfrihet, a la USA. Rose vil la alle slippe til, også høyreekstreme, og han bruker Skokie i Illinois som eksempel. Nazistene ville marsjere og møtte voldsom motstand. Mange i området var jøder, og endel var Holocaust-overlevende. Men borgerrettsorganisasjonen ACLU engasjerte seg for nazistene og vant på deres vegne.

Men det var en dyrekjøpt seier: ACLU mistet 30.000 medlemmer, og nazistene marsjerte aldri gjennom Skokie. Dette resultatet indikerer at det er en viss forskjell på ideal og virkelighet. Nazister gjennom et jødisk område er bad faith. Det er ondsinnet.

Rose argumenterer likevel overbevisende for størst mulig åpenhet. Han vil også ha fjernet lovene som forbyr revisjonisme, dvs. benektelse av Holocaust. Man lukker boken med en følelse av at dette må være det eneste svaret på det flerkulturelle samfunn.

Men når jeg leser at Al-Qaida har utgitt et nytt nummer av Inspire som kun handler om hvordan man sender bomber som flyfrakt, lurer jeg på om han har tenkt gjennom det hele grundig nok. Nettet byr på helt nye utfordringer. Kan demokratiet gi sine fiender fritt spillerom på internett?

Anwar al-Awlakis taler/prekener ligger fortsatt fritt tilgjengelig på youtube. Det har vært forholdsvis mye oppmerksomhet rundt fenomet radikalisering på nett: at nettet nå er den viktigste rekrutteringskanal for ekstrem-islam.

Når Al-Qaida samtidig kan publisere sine oppskrifter på fraktbomber med detaljer om sikkerhetskontroller og hvordan man omgår dem, har man gitt fienden et skreddersydd opplegg for å ødelegge en selv.

On November 20, 2010, Al-Qaeda in the Arabian Peninsula (AQAP) released a special edition of its English-language magazine Inspire titled ‘$4,200’ the total amount spent on the operation. Unlike the previous editions of «Inspire» this issue does not contain any contribution from Anwar Al-Awlaki nor does it mention him at all.

This edition consists of 23 pages that are entirely dedicated to the recent parcel plot.

The magazine was first pasted on the main Jihadi forum Shumukh Al-Islam. It was produced by al-Malahem media, the media wing of the AQAP.

Among the topics presented is the objectives of ‘Operation Hemorrhage’ (i.e. parcel plot):

– General details and objectives of the operation [which the magazine says was to cause economic damage to the United States]

– Technical details of the devices used [as well as a review of equipment in airport security which they have overcome]

– Economic leverage the AQAP believes it has gained over West

– Religious objectives of the attack

The magazine also includes “exclusive” images of the contents of the packages [i.e. printer, book].

The magazine also claims that AQAP was behind the incident of the UPS airplane in Dubai on September 3, 2010 and that the United States hid AQAP’s responsibility.

The release includes a list of prisoners of Al-Qaeda in the West. The magazine offers a way to communicate with AQAP.

MEMRI

Jonas Gahr Støres svar, det offisielle Norges svar, er om mulig enda verre enn Roses: det er å ta hensyn til ekstremistene og ikke støte hverken dem eller konservative muslimer på mansjettene.

Men også åpenheten har sin pris. Det blir tydelig hvis man våger å studere tingene nærmere.

At dette ikke blir diskutert er i seg selv en indikasjon på at samfunnet ikke våger å konfrontere trusselen, hverken ideologisk eller sikkerhetsmessig.

Det stanser allerede ved det ideologiske. De som bestemmer senser instinktivt at det vil bli vanskelig å trekke en grense. Salafistbudskapet går igjen i mange former, også ikke-voldelige. Setter man inn sensur, vil man antagonisere større grupper.

Men det finnes noen klare indikasjoner. Der hvor man ikke anerkjenner demokratiet, skiller kvinner og menn, hater homofile, mener Kurt Westergaard fortjener å dø osv, bør det gripes inn. Gruppen IslamNet, som er aktiv på Høgskolen i Oslo, viser slike trekk. Det er nå flere år siden TV 2 viste opptak der imamen «avslørte» at den amerikanske regjering sto bak 9/11 og at jødene var blitt advart på forhånd.

IslamNet holdt nylig et møte der de skilte kvinner og menn i salen. Derfor får de nå ikke gratis lokale lenger. De må betale leie. Tenk det! Det var hele sanksjonen. Da har nok rektor Sissel Østberg satt seg i respekt.

Enhver som tar ekstremismen alvorlig, vil forstå at disse miljøene utgjør en fare. Men hva gjør myndighetene og mediene? Man gjør amerikanernes registrering av potensielle sikkerhetstrusler til det store problemet. Venstresidens gjennomslag for forbud mot politisk overvåking er overført på religion: Selv ikke medlemskap i Al-Qaida er forbudt etter norsk lov.

Ønsket om full åpenhet og ytringsfrihet, også for terrorister og ekstremister, er for godt til å være sant. Prisen kan vise seg å bli for høy. Også USA har problemer. Det er lett å forsvare noen skarve nazisters rett til å ytre seg. Men her snakker vi om flere hundre millioner mennesker som støttes av regimer og partier, som bygger moskeer, utsteder fatwaer, bygger skoler, driver satelittkanaler. Jihadistene utgjør bare spydspissen av en bevegelse, og all forkynnelse og propaganda bidrar til å vende muslimene mot Vesten. Det er også vestlige journalister flinke til.

Det er på tide at dette sirkuset ble stanset.

Det er Vesten som kontrollerer teknologien, men man har ikke våget å la det få politiske følger. Det er ganske utrolig hvis man ser det i et historisk perspektiv.