Sakset/Fra hofta

ISIS fremstorming i Irak har gjort USA mer bevisst på trusselen de representerer. Nå snakkes det om risikoen for et nytt 9/11.

irak.isis.wahiyib

Det er ISIS ressurser og motivasjon som gir grunn til en slik frykt. Dermed blir amerikanerne opptatt av det samme som når europeere bekymrer seg for hjemvendte gudskrigere. Det har ikke vært noe som USA har vært opptatt av i samme grad. Erobringen av Mosul har endret dette.

«You’ve got motivation mixed with opportunity, ideology and foreign fighters and all of that looks like a very extreme version of Afghanistan in the ’90s, plus what was happening in Iraq after the Iraq war,» said CBS News National Security Analyst Juan Zarate. «This is a cauldron of future terrorist threats to the west.»

The bigger danger, Zarate said, is that the U.S. does not yet know exactly what the group will look like once it evolves. While ISIS might not launch an attack on U.S. soil tomorrow, he said, «I think the grave threat here is that you have the seeds of a new terrorist movement emerging very aggressively.»

Al-Qaida var et forholdsvis lite broderskap. ISIS har en helt annen dimensjon, og de lever av og vokser på en sekterisk krig. Det er denne dynamikken som gjør USA urolig.

Sen. Lindsey Graham, R-S.C., said on CBS’ «Face the Nation» Sunday that U.S. officials have warned the next major attack on U.S. soil could emanate from the region.

«The seeds of 9/11s are being planted all over Iraq and Syria,» Graham said. «They want an Islamic caliphate that runs through Syria and Iraq…and they plan to drive us out of the Mideast by attacking us here at home.»

Graham’s concerns were echoed on ABC’s «This Week» by Ret. Gen. Peter Chiarelli, who said that «all Americans should be concerned» by ISIS’ quick rise and success in Iraq. And on «Fox News Sunday,» House Intelligence Committee Chairman Mike Rogers, R-Mich., said, «I guarantee you: this is a problem that we will have to face and we’re either going to face it in New York City or we’re going to face it here.»

USA forstår at kalifatetet ikke lenger er overspent tøyseprat. Det er blodig alvor. Disse folkene holder på å realisere drømmen og den er bygget på vold og blod.

Til tross for fanatismen, har ISIS evne til å organisere og gjennomføre. Det er denne kombinasjonen som skremmer USA. Etter tiår med krig har de erfaring og er herdet:

«These are not monkey bar terrorists out in the desert somewhere planning some very low-level attack. These are sophisticated, command and controlled, seasoned combat veterans who understand the value of terrorism operations external to the region, meaning Europe and the United States. That is about as dangerous a recipe as you can put together,» he said.

Erobringen av Mosul vekket USA. De forstår faren. Det kan Europa være glade for. Gudskrigernes hjemkomst har foreløpig vært Europas problem.

Lederen av ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, ser ut til å brenne av hat mot USA. Baghdadi går i fotsporene til Abu Musab Zarqawi som var den som grunnla al-Qaida i Irak og startet den sekteriske krigen mot shiaene. Metoden er destruksjon. Alles krig mot alle. Det er denne metoden Baghdadi har overtatt. I et slikt verdensbilde blir verdens supermakt og Israels beskytter hovedfienden.

Da Baghdadi ble løslatt fra fengslet i Irak, sa han, ifølge oberstløytnant Kenneth King:  «I’ll see you guys in New York.»

Vaktene trodde det refererte til at de fleste av dem var fra N.Y. Men etter Mosul har det fått en annen og truende betydning: Baghadadi tørster etter et oppgjør med USA. Han vil at hans krigere skal måle seg med amerikanerne.

Baghdadi vil sikkert benytte seg av samme grusomhet som militsen i Somalia i 1994: Da ble avkledte, døde amerikanere slept gjennom gatene i Mogadishu. President Clinton blåste til retrett. Slike bilder tålte ikke amerikanerne.

Hvordan vil de reagere idag? Trolig er de blitt herdet. Da mobben i Fallujah lynsjet amerikanske kontraktatører, tok hæren en voldsom hevn. Trolig vil lemlestelser og ydmykelser utløse samme reaksjon.

Men hva med europeerne, som stort sett ikke tåler blod?

Seniorer innen al-Qaida skal ha reist til Syria for å overtale Baghdadi til å slå til mot Vesten. Han trenger neppe overtalelse. Kanskje amerikanerne kommer til ham.

But Zarate warned about the influence of senior al Qaeda figures who traveled to Syria and could be working to turn ISIS’ attention toward the west.

«You do have very senior al Qaeda figures who have migrated to the Syrian conflict to provide strategic guidance and direction and to me that’s incredibly dangerous because you have operatives and strategists who have had squarely in mind to turn the attention of these groups toward the west,» he said.

http://www.cbsnews.com/news/will-isis-plan-a-911-style-terror-plot-against-the-u-s/