Nytt

Noen gjør et nummer av at al-Qaidas gamle lederskap, nå anført av Ayman al-Zawahiri, har kritisert ISIS/ISIL. Argumentet «verre enn al-Qaida» blir hørt.

Forstillingen om at ISIS ikke er al-Qaida sprer forvirring og gir inntrykk av at gruppen er noe enda verre enn al-Qaida, en slags freakgruppe.

Dette gir ikke mening og er feil.

Det kan være nyttig å sammenligne med forholdene mellom revolusjonære marxistiske grupper i Vesten på 70-tallet. I Norge var det flere som synes AKP (m-l) ble for borgerlige. De brøt ut og dannet Kommunistisk Universitetslag, KUL. Bevegelsen fragmenterte og delte seg, og var innbyrdes fiender. Men det var aldri noen tvil om at de var revolusjonære. De delte den samme ideologien.

Slik også med jihadismen. ISIS/ISIL og Nusrafronten har utkjempet dødelige strider, men det forhindrer ikke at begge er salafister og vil innføre kalifatet, en shariastyrt stat. Med terror og vold.

Michael Vickers, undersecretary of defense for intelligence, said during an appearance at the Center for Strategic and International Studies this month that the Sunni-based group has emerged from the «remnants of al-Qaeda in Iraq.» Instead of being destroyed, he said, the organization appears to have melted away temporarily only to regroup.

«Most of the leadership went to Syria after being significantly degraded in Iraq,» Vickers said. Those leaders now «have ambitions to pose threats broader in the region and outside the region.» He went on to call ISIS «a very malevolent terrorist group and one that we’re increasingly focused on.»

Stikkordet for den nye jihadismen er flytende grenser og strukturer. Boko Haram, Al-Shabaab, AQIM – Al-Qaida i Maghreb, og Al-Qaida på den arabiske halvøy, er alle forskjellige. Men de deler den samme grunnleggende ideologien, og har samme fiende: de vantro, som skal beseires med våpen i hånd.

Man må lure på hvilken planet Obama-administrasjonen befinner seg på:

White House spokesman Josh Earnest warned that the instability was rapidly becoming a humanitarian issue requiring a coordinated response by Iraq’s leaders to halt ISIL’s advance and wrest territory away from insurgents.

Earnest told reporters traveling with Obama that ISIL poses a «different kind of threat» to American interests than core Al Qaeda, which had repeatedly and publicly vowed to attack U.S. soil. Still, he said the U.S. was watching the threat from ISIL «very carefully» because the group has proven itself to be violent and willing to consider attacking U.S. interests and American allies.

 

From Iraq to Syria, Splinter Groups Now Larger Worry Than Al-Qaeda
By Anne Gearan and Dan Lamothe
Washington Post