Kommentar

Tre menn ble kjørt til sykehus etter at en bagatell utløste masseslagsmål på Kasper transittmottak i Våler i Østfold. To ble stukket med kniv, og en av dem er alvorlig skadet.

Krangelen skal ha startet på mottakets internett-rom, hvor en somalier og en nigerianer angrep hverandre. Flere kom deretter til.

Men før noen visste ordet av det gikk en mann fra Somalia og en mann fra Nigeria til angrep på hverandre. Flere kom til, og det påfølgende masseslagsmålet ble stygt.

Tre til sykehus
– Vi har ikke full oversikt. Vi leter nå etter flere gjerningspersoner etter et masseslagsmålet på Kasper transittmottak, sier operasjonsleder Per Tommy Antonsen i Østfold politidistrikt til Dagbladet.

Klokka 21.16 gikk alarmen. Politiet fikk melding om vil slåssing, og flere skadde.

Politiet måtte sende alt tilgjengelig mannskap, og flere ambulanser og en luftambulanse ble sendt til stedet.

Kasper transittmottak har 170 faste og 50 varable plasser, og beboerne er en blanding av barnefamilier, enslige kvinner og menn fra 25 land. Mottaket drives av Hero Norge AS.

Det er ikke første gangen det har vært betydelige problemer ved mottakene i Våler kommune. I 2005 foretok politiet en rekke utrykninger til Norbybråten asylmottak på grunn av bråk mellom beboerne da en gruppe tsjetsjenere forsøkte å innføre sharia-lover på mottaket. I perioder har UDI også måttet betale for vakthold i den lokale butikken på grunn av mange tyverier.

Sommeren 2008 ble 21 personer skadet etter et voldelig angrep på Norbybråten, da mellom 8 og 15 tsjetsjenere bevæpnet med jernstenger ankom utenfra for å ta kurdiske beboere. Bakgrunnen for det voldelige sammenstøtet var en konflikt mellom kurdere og tsjetsjenere på mottaket.

Våler i Østfold har 4200 innbyggere og 430 asylsøkere i transittmottak. Naboene er lei av bråket ved mottaket som har vært i drift i over 20 år, og har lenge forsøkt å få det nedlagt. Lokalpolitikerne har også vedtatt at de ønsker mottaket stengt. I stedet åpnet UDI enda et mottak – Kasper transittmottak – i januar 2008.

Dagbladet: Jakter kniv-desperado på asylmottak