21 personer er skadet etter det voldelige angrepet på Norbybråten transittmottak i Våler i Østfold. Skadene omfatter alt fra brudd- og stikkskader til stump vold.

I følge politiet kom biler med mellom 8 og 15 personer utenfra bevæpnet med jernstenger for å ta beboerne på mottaket. Bakgrunnen for det voldelige sammenstøtet skal være en konflikt mellom kurdere og tsjetsjenere på mottaket i Våler:

– Det så ut som en slagmark da vi kom dit. Det lå blødende folk rundt omkring på hele området, det så ut som en krigssone, sier han [Operasjonsleder Alf Solstad ved Østfold politidistrikt].

I tillegg til personskader skal asylmottaket ha blitt påført store materielle skader.

– De har gått fra hus til hus og knust vinduer, revet dører og gjort annen betydelig skade, sier Solstad til Aftenposten.no fredag morgen.

– I alt ble 21 personer skadet i ulykken. 13 av disse er sendt til sykehuset i Moss, og én av disse ble fraktet videre til sykehuset i Fredrikstad med bryst- og hodeskader.

Ifølge NRK Dagsnytt skal bakgrunnen for konflikten være en vendetta mellom kurdere og tsjetsjenere på mottaket.

Det er ikke første gang det har vært betydelige problemer ved mottaket i Våler. I 2005 foretok politiet en rekke utrykninger til Norbybråten på grunn av bråk mellom beboerne da en gruppe tsjetsjenere forsøkte å innføre sharia-lover på mottaket. I perioder har UDI måttet betale for vakthold i den lokale butikken på grunn av mange tyverier.

Våler i Østfold har 4200 innbyggere og 430 asylsøkere i transittmottak. Naboene er lei av bråket og har lenge forsøkt å få det nedlagt. Lokalpolitikerne har vedtatt at de ønsker mottaket stengt. I stedet åpnet UDI et nytt mottak i januar i år, Kasper transittmottak. Det tar 190 personer, men ble utvidet til 220 i juni. Det vil si at den lille bygda kan motta så mange som 580 asylanter.

Naboene til Norbybråten aslymottak føler seg overkjørt og lite hørt:

– Vi trenger en pause, fastslår Thomas Haugen. I sitt nærmeste nabolag har han 20 fastboende og 240 asylsøkere, på Nordbybråten transittmottak. I 20 år har Haugen og familien hatt asylsøkere på nabotomten. Naboene forteller om stadige politiutrykninger, slåsskamper, branner, sykkeltyverier og innbrudd. Folk som plutselig kommer gående inn i huset.

Kvinnene i nabolaget tør ikke lenger gå tur alene i skogen.

– Når man har opplevd så mye bråk som vi har gjort opp gjennom årene, får man mottaket litt i halsen. Da blir man dessverre ikke så åpen for nye impulser. Det er klart at mottaket har ført til utrygghet og fremmedfrykt, sier Haugen.

Det er en stor utfordring for kommunen, fastslår Senterparti-ordfører Kjersti Wøyen Funderud, som tidligere har bedt UDI om å få slippe flere mottaksplasser.

Det nyopprettede Kasper transittmottak, 10 kilometer fra mottaket på Nordbybråten, ble mottatt med skepsis av nabolaget på grunn av mye bråk og konflikter da det var mottak på stedet i 2004. De er så langt positivt overrasket, men fortsatt misfornøyde med måten opprettelsen skjedde på:

– Vi føler oss overkjørt av UDI.

Vi fikk en løsning tredd ned over hodet, uten at kommunen hadde noe den skulle sagt. Det hører ikke hjemme i et demokrati, sier Bjørn Sørensen, talsmann for naboene.

Avdelingsdirektør Siri Rustad i UDI understreker at prosessen rundt etablering av transittmottak har gått raskt på grunn av den store tilstrømningen av asylsøkere. Så langt i år er 600 plasser blitt stanset av sterk lokal motstand.

– Har du forståelse for at Våler-folk synes det kan bli litt for stor belastning på en liten kommune?

– Det kan hende noen oppfatter det slik, men det kan også være fordeler for kommunen å ha mottak, for eksempel i form av arbeidsplasser og forbruk av varer og tjenester.

For øvrig fordømmer SOS Rasisme det voldelige angrepet på Norbybråten asyl mottak, men mener det kunne vært unngått om forholdene var mer humane på norske asylmottak.

Aftenposten: Masseslagsmål på asylmottak, samt relaterte saker

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.