Nytt

Kvinnelige asylsøkere blir utsatt for voldtektsforsøk, forslag om samleie og ufrivillig berøring fra mannlige beboere ved norske asylmottak. Det skjer om natten, i trange korridorer og på felleskjøkken. Til høsten presenterer Amnesty International resultatene fra en undersøkelse om trakassering, vold og overgrep mot kvinner begått av mannlige asylsøkere på mottak i Norge.

Den unge kurdiske kvinnen fra Irak kom alene til Norge. I løpet av to år har hun bodd på syv ulike asylmottak, i 2005 blant annet på Nordbybråten i Våler hvor tsjetsjenske kvinner ble angrepet og banket av kurdiske menn i forrige uke.

Det finnes ingen oversikt over omfanget av trakassering eller vold og overgrep mot kvinner på asylmottak, men til høsten presenterer Amnesty International resultatene fra en undersøkelse. Sozan er en av mange kvinner på mottak som lever i frykt for overgrep, hun var så redd for de mannlige beboerne at hun for det meste holdt seg på rommet.

Hun vil ikke stå frem med sitt fulle navn når hun forteller om da hun ble forsøkt voldtatt. Hun var så vidt myndig, og måtte dele avdeling, bad, toalett og kjøkken med mange menn. Hun mottok slibrige brev fra flere av dem med forslag om samleie. Mennene prøvde, men greide ikke å trenge seg inn til henne, men det gjorde skrekken.

– Det er ikke trygt for enslige kvinner på asylmottak, det er som å leve i en krigssone. Mange menn på mottak kjeder seg og er sultne på sex.

Hun forteller at da hun sa fra om hendelsene til personalet, fikk hun beskjed om at det ikke var bemanning etter klokken fire, men at hun kunne ringe politiet ved behov.

En annen beboer i Våler, Diana Dinajeva, viser frem blåmerker på armen og lårene. Hun er en av de tsjetsjenske kvinnene som i forrige uke skal ha blitt angrepet på mottaket på Våler.

De forteller at forut for voldsepisoden levde hun og Aminat Micirbijeva og andre kvinner i konstant frykt for overgrep. Hun anslår at de var ca. 10 kvinner på samme avdeling med ca. 70 menn fra ulike nasjoner. Kvinnebadet var i samme korridor og vis-à-vis mennenes.

– Vi møtte menn som kom ut av dusjen bare iført et håndkle rundt hoftene. Derfor våget jeg aldri å dusje, men vasket håret i vasken. Kvinnene fulgte hverandre på toalettet.

– Det er så mange menn med stort temperament som er sultne på sex. Mennene viste stor interesse for oss, sier hun.

På kjøkkenet tilberedte kvinner mat sammen med fremmede menn. De prøvde å unngå hender som tilfeldigvis kom borti bryster, rumpe og lår. Om natten skjøv kvinnene bordet foran døren.

Rabia Khan er gynekolog og aktiv i menneskerettighetsorganisasjonen Rådgivingsgruppa i Trondheim, som har intervjuet over 40 kvinnelige asylsøkere som oppsøkte organisasjonen mens de oppholdt seg på mottak. Khan skriver nå en rapport om sine egne observasjoner fra sitt 18 måneders opphold på norske asylmottak da hun kom til Norge fra Pakistan:

Funnene var så alarmerende at organisasjonen «Snøballkvinner» ble startet for å hjelpe kjønnsforfulgte kvinner med Rabia Khan som styreleder.

* En kvinne i korridor med bare menn sier: «Ett år kan være OK; men så begynner du å bli svak, og gir etter». Hun ble gravid.
* En kvinne følte seg presset inn i et forhold. Hun ble mannens sexslave.
* To unge kvinner låste seg inne av frykt for menn.
* En kvinne fikk skifte mottak etter seksuell trakassering. I det nye mottaket ble hun plassert sammen med menn, uten rom for kvinnelig intimitet.
* Flere kvinner ble presset inn i prostitusjon.

Rådgivningsgruppen mener undersøkelsen viser at trakassering og overgrep mot kvinner på asylmottak er utbredt, og sendte i fjor undersøkelsen sin til Justisministeren, Arbeids- og inkluderingsministeren og Barne- og likestillingsministeren.

– Kvinner føler seg ikke trygge på asylmottak. Kvinner som har flyktet fra overgrep, kan bli utsatt for nye overgrep på asylmottak, sier Rabia Khan.

Aftenposten: Enslige kvinner bolter døren om natten