Reporter Ingvild Jensen i TV 2-Nyhetene har laget en serie innslag om «asylbarna» som står i fare for å bli sendt ut. Her intervjuer hun en norsk kvinne som gjemmer dem. (skjermdump, TV2)

TV 2 har besøkt to afghanske «gutter» som har gått i dekning. De skjules av en norsk kvinne på hemmelig sted.

– Sett dere inn i livene deres. Se hva de gjennomgår. Det er bare så man får vondt langt inn i hjertet ditt. At vi i Norge kan behandle folk på den måten der, det er bare så vondt, for vi har det så bra, og jeg tror vi er litt laget for å kunne hjelpe og gi. Jeg tror det, sier kvinnen.

De bor nå på «et hemmelig skjulested for asylsøkere», og TV 2 forteller at de har fått adressen «gjennom flere ledd på en kryptert melding».

Straffbart

Å skjule personer uten lovlig opphold for å hindre at de blir sendt ut av landet er straffbart, ifølge justisdepartementet. Lovbruddet kan straffes med bot eller inntil tre års fengsel.

De to «guttene» fikk besøk på mottaket i Hemsedal av samme TV-kanal tidligere i høst – da var de riktignok tre stykker. Document avla TV 2 en visitt i sakens anledning: TV2 påstår at denne mannen er 17 år. Hva tror du?

«Gutten» på bildet Document brukte den gang er ikke med i TV 2s reportasjer om disse asylbarna lenger. Pussig nok. TV 2 nevner ikke lenger Hamid Naderi med ett ord.

Ble «asylbarn»-løgnen litt for tydelig?

Hamid Naderi var en av asylsøkerne TV 2-Nyhetene besøkte i Hemsedal. Ifølge TV2 og reporter Ingvild Jensen er han et «barn». (Skjermdump, TV2)

Tidligere fikk enslige mindreårige som regel permanent opphold, men antallet med midlertidig opphold økte sterkt etter at regjeringen med støtte fra Ap og Sp i Stortinget strammet inn i fjor høst. 640 enslige mindreårige har fått midlertidig oppholdstillatelse de to siste årene.

Mellom september og desember i år fyller 130 «asylbarn» som kom under migrantkrisen i 2015 18 år, og da har UDI vedtatt at de må ut. 128 av dem er afghanere.

Flere av dem har imidlertid gått i dekning, noe flere medier har dekket grundig de siste ukene.

En av de tre «17-åringene» TV 2 besøkte i Hemsedal: Abdullah Husseini. Han er en av dem den norske kvinnen skjuler for norske myndigheter. (Skjermdump, TV2)

UDI definerer bare to av landets 34 provinser som «generelt utrygge», provinsene Helmand og Nangarhar. Nangarhar er provinsen hvor den afghanske filialen av IS har fått fotfeste, og Helmand har vært under stort press fra Taliban. Resten av Afghanistan er ikke så utrygt, ifølge UDI. I de øvrige 32 provinsene regner ikke UDI sikkerhetssituasjonen som så alvorlig at alle asylsøkere skal beskyttes mot retur dit.

TV 2 framme ved skjulestedet

TV 2 har gått gjennom grundige sikkerhetsforanstaltninger, og er endelig framme hos «asylbarna»:

En kvinne tar imot oss. Hun skjuler to afghanske gutter, og er derfor anonym. Hun er en del av et nettverk som hjelper guttene, og hun er villig til å skjule dem for politiet så lenge de trenger det. og dermed begå sivil ulydighet.

– Jeg synes det er urettferdig, måten de blir behandlet på. Jeg skal følge Norges lover, men jeg ser jo at sivil ulydighet har hjulpet mange, så hvis jeg kan hjelpe dem, så gjør jeg det. Når du får enkelthistorien på denne måten her, så finner du ut hvem du vil støtte, sier hun.

– Vil ikke til Afghanistan

Abdulla Hussein og Rohulla Rafee er redde, forteller de.

– Vi er redde for at politiet kommer og henter oss og setter oss på transittmottak en uke eller to, og så sender oss til Afghanistan, sier guttene, og legger til:

– Vi vil ikke tilbake til Afghanistan Alle vet hva som skjer i Afghanistan …

TV 2 siterer en rapport fra Amnesty International, som konkluderer at ingen deler av Afghanistan er trygge.

«Alle er enige»…

– Alle er enige om at slik situasjonen er i Afghanistan i dag, så er den helt uforutsigbar; den er ute av kontroll, og det er livsfarlig, sier politisk rådgiver Beate Ekeløve-Slydal i Amnesty.

«Alle er enige»? TV 2 finner det ikke bryet verdt å sitere norske myndigheters vurdering av sikkerhetssituasjonen. Den passet vel ikke inn i narrativet.

KrF og Venstre er kritiske til at «asylbarn» får midlertidig opphold og sendes ut når de blir 18. Også Ap ønsker å endre praksisen, og dermed er det flertall i Stortinget for å myke opp.

– Jeg håper det nå er en viss bevegelse når vi ser hva disse returene fører til, sier Venstres leder Trine Skei Grande til TV 2.

 

TV 2: Asylbarn gjemmer seg på hemmelig skjulested i Norge av frykt for tvangsretur