Sakset/Fra hofta

Hva får man når man parer inkompetansen i NRK Dagsrevyen med en ekstremist fra Rødt? Man får dikt og forbannet løgn i fri dressur.

Det er merkelig, men jeg slutter aldri å undres over løgner og halvsannheter fra NRK. Lærer jeg aldri?

Flere hundre personer møtte mandag opp for å demonstrere i Oslos gater. De krevde umiddelbar stans i utsendelse av «flyktninger» til Afghanistan, skriver NTB.

Fakkeltoget gikk fra Jernbanetorget til Stortinget, hvor det ble holdt appeller. Bak demonstrasjonen stod Norsk Folkehjelp, AUF Oslo, Nok er Nok, Antirasistisk Senter og Rødt Oslo Solidaritet- og Flyktninglag.

Dagsrevy-anker Nina Owing leser introen:

– Flere steder i kveld arrangeres det fakkeltog til støtte for oktoberbarna. I forbindelse med FN-dagen krever demonstrantene umiddelbar stans i utsendelse av flyktninger til Afghanistan.

Owing snakker altså om asylsøkere med avslag på asylsøknaden, men for Dagsrevyen er alle selvsagt «flyktninger». De har fått avslag fordi de ikke har beskyttelsesbehov, og da er de per definisjon ikke flyktninger. Hun kaller dem «barn», selv om de alle sammen er 18 år – minst. Owing setter over til Dagsrevyens utsendte, Iselin Fjeld:

– Her i Oslo er det vel omlag 1.000 mennesker som har dukket opp for å demonstrere mot å sende hjem flyktninger til Afghanistan.

Begrepsbruken er konsekvent: Vi sender hjem «flyktninger». Fjeld:

– Jeg har med meg en av initiativtakerne her, Victoria Sirnes (fra Rødt, red. anm.), hva håper dere å oppnå med denne demonstrasjonen?

– Vi håper å oppnå stans i returene til Afghanistan. Selvfølgelig er ikke en demonstrasjon nok til det, men vi håper å opprettholde asylprotestene, som har begynt å spre seg rundt omkring i det norske samfunnet, og sette da et fokus på at Norge faktisk bryter våre internasjonale forpliktelser.

Dette er en grov løgn. Som selvsagt avføder et motspørsmål fra Iselin Fjeld? Akk, nei. Fjeld fortsetter som om de snakket om været eller julehandelen:

– Gjelder det da barna, eller de som har fylt 18 år, eller gjelder det alle afghanere?

De er altså «barn», selv om de har fylt 18. Dagsrevyen er ihvertfall konsekvent, det skal de ha. Sirnes:

– Nei, altså, vi… først og fremst så er vi her nå for å markere solidaritet for oktoberbarna, men også for barnefamilier, som blir sendt tilbake, og vi mener det må være, at det må være en umiddelbar stans i returer til Afghanistan, såfremt vi ikke vet at Afghanistan er trygt – og det er det ikke!

På dette tidspunktet holder det på å gå fullstendig i ball for Rødt-damen. Hun stotrer og stammer og veiver intenst med armene. Hun er overtent.

Victoria Sirnes fra «Rødt Oslo solidaritet og flyktninglag» tar hendene til hjelp når ordene ikke strekker til. (skjermdump, NRK)

Fjeld gjør sitt for å berolige henne:

– Men nå har Stortinget bestemt seg for stans i tilbakesending av afghanere, og de skal få behandlet sine asylsknader på nytt igjen. Hvorfor er dette nødvendig da?

Her later det plutselig til at Stortinget har vedtatt å stoppe alle returene til Afghanistan – uansett alder. Men la oss se stort på det, og skrive det på kontoen for inkurier. Sirnes:

– Det er ett lite skritt i riktig retning, men det er absolutt ikke nok. Altså, etter fjerningen av rimelighetsvilkåret, så har bruken av midlertidig opphold, den har økt – veldig! Og vi i Norge er faktisk det eneste landet i Europa som synes at det er… som sender flyktninger tilbake igjen, enslige mindreårige asylsøkere tilbake igjen, fordi de mener at de, de tar ikke hensyn til om det er reelt eller ikke at de får beskyttelse.

Reporter Iselin Fjeld vender seg fornøyd mot kamera:

– Her foregår demonstrasjonen frem til klokken halv åtte.

Victoria Sirnes fra ekstremistpartiet Rødt serverte enda en blank løgn på fallrepet, men hverken reporter Fjeld eller anker Owing reagerte.

Norge er ikke det eneste landet i Europa som sender asylsøkere i retur til Afghanistan, det være seg «flyktninger» eller «enslige mindreårige».

Og den som ikke var forsynt med asyl-propaganda etter dette, ble henvist til mer på nrk.no, Owing:

– Flere familier i Norge skjuler afghanske gutter som ikke har fått opphold her i landet. På nettsidene våre, nrk.no, kan du lese intervju med en av dem som har valgt å skjule en av disse guttene i hjemmet sitt.

En gutt, selvsagt. Det kommer merkelig nok ikke menn fra Afghanistan. (Skjermdump, nrk.no.)

 

Se innslaget:

NRK Dagsrevyen – Fakkeltog mot Afghanistan-returer

 

Kjøp Kent Andersens «Godhetens tanketomme ondskap» fra Document Forlag her.