Det kan altså se ut til at de tallrike seksuelle overgrepene foran jernbanestasjonen i Köln på nyttårsaften i hovedsak ble begått av syriske asylsøkere som hadde oppholdt seg i Tyskland i høyst noen måneder.

Burde det komme som noen overraskelse?

Ikke for den som følger ordentlig med. Som Birgit Helle nylig skrev, utløste det ikke noe ramaskrik da det i høst kom meldinger om seksuelle overgrep mot kvinner i asylmottak. Men helt taust var det da heller ikke. Hvem andre enn mannlige asylsøkere kunne antas å stå bak ugjerningene?

Det hele var tema for en bredt anlagt artikkel av Stefan Laurin i Die Welt den 19. oktober 2015. Avisen møtte Jochebed, en 32 år gammel kristen iransk kvinne:

Hver eneste morgen er Jochebed redd for å forlate rommet i internatet i Luckenwalde, Brandenburg, for å gå på kjøkkenet. Hun har den innerste køya ved vinduet. Ved døren holder to pakistanske kvinner til, og de betrakter henne alltid med forakt fordi hun ikke bruker hijab. Mennene i internatet forsøker å gripe henne både i håret og i skrittet. Derfor venter Jochebed alltid til familien på den andre siden av gangen skal gå. Hakk i hæl følger hun etter dem gjennom etasjen. Da Jochebed forsøkte å fortelle en av de ansatte ved internatet om problemene, lovet han å gjøre noe – og strøk henne lenge over armen. Etter dette forsøker hun også å unngå denne medarbeideren.

Omfanget av problemet er ukjent. Ofte finnes ingen statistikk, og man får kun høre om enkelttilfellene. Det psykososiale sentret for flyktninger mener at det er utbredt. Integrasjonsdepartementet i Rheinland-Pfalz mener at «en stor del» av flyktningkvinnene er ofre for vold, også av seksuell art.

Av og til skjer det i større skala:

I førstemottaket i Gießen skal 15 kvinner ha blitt misbrukt sist måned. Politiet etterforsker voldtekter og tvangsprostitusjon.

I et improvisert mottak i München kunne man skaffe seg seksuell omgang med kvinnelige asylsøkere for 10 euro. Kvinnene våger ikke nødvendigvis å snakke om det de er blitt utsatt for. Skammen er stor, likeså redselen for at det kan påvirke asylprosessen negativt.

Ronai Chaker er jusstudent i Marburg, har syriske foreldre og er engasjert i problematikken. Religiøse minoriteter er spesielt utsatt, sier hun.

«I Syria og Irak blir tusenvis av kvinner misbrukt», anslår hun. «Mange av dem er kristne eller jezider som har havnet i fangenskap hos IS og som behandles som slaver, plages og voldtas».

Det tar ikke alltid slutt etter flukten:

«I flyktningleirene fortsetter ofte den seksualiserte volden – og uten psykologisk hjelp ligger selvmord nær for mange kvinner».

Elisabeth Ngari, som kom til Tyskland i 1996 og en tid bodde lenge i forskjellige mottak, sier at problemet ikke er av ny dato.

«Det er stadig seksuell trakassering i mottakene», sier Ngari, «også i dag». For 13 år siden grunnla Ngari Women in Exile, et initiativ for flyktningkvinner som siden 2002 har virket for å rette lyset mot kvinnelige flyktningers prekære situasjon. Ngari har i denne tiden hatt samtaler med kvinner i mottak, og dokumentert deres vanskeligheter.

«Det forekommer stadig vekk voldtekter i mottak», sier Ngari. «Et flertall av kvinner som har flyktet alene, har store problemer med seksuell trakassering i internatene». Mange av dem tør ikke en gang å gå ut av rommet sitt. «De føler intens angst».

På regjeringshold er problemet erkjent. Man mottar daglige meldinger om nye tilfeller. Men man kommer ingen vei så lenge ofrene ikke tør å snakke med myndighetene. Og dermed blir sakene liggende. Helt til det skjer noe i så stor skala at det resulterer i skriverier. Som raskt er glemt. Ugjerningsmennene forblir ustraffede.

Også når de gjør overgrep midt i Köln, ser det ut til. Overgrepene fortsetter utenfor asylmottakene, som om de første bare var trening.

Köln er ikke en hvilken som helst by. Det er den største byen i Tysklands mest folkerike delstat. Det er med andre ord en europeisk storby, kanskje blant de 20 største. Kan det skje midt i sentrum her, kan det skje hvor som helst. Det har bare så vidt begynt. Når Midtøsten kommer hjem til deg, blir hjemme mer som Midtøsten også på denne måten. Hvem hadde innerst inne egentlig trodd noe annet?

Cologne-3

Die Welt

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂