Nytt

Den siste tiden har det vært en viss oppmerksomhet omkring den 42 år gamle iranske tobarnsmoren Sakineh Ashtiani, som ble dømt til å steines for utroskap, men som takket være internasjonale protester ennå ikke er blitt henrettet på denne barbariske måten.

Protestene var imidlertid ikke til hinder for at en iransk domstol i går dømte to andre kvinner til den samme forferdelige vanskjebnen etter at de ble funnet skyldige i den samme anklagen. De to er den 25 år gamle Maryam Ghorbanzadeh og den 19 år gamle Azhar Bakri.

Det er to forhold ved disse dommene som er enda mer hjerteskjærende enn vanlig. Maryam Ghorbanzadeh ble nemlig dømt til døden til tross for at hun er gravid, og Azhar Bakri ble lurt til å tro at hun skulle steines med en gang: Hun ble brakt ut av cellen og gravd ned til armhulene slik loven foreskriver for kvinner (menn graves ned til livet), for deretter å bli satt tilbake på cellen. Bakri ble gift 14 år gammel, og var blitt anmeldt av sin egen ektemann for noe som skjedde da hun var 15.

Iran ble i april valgt inn i FNs kommisjon for kvinners rettigheter.

Il Foglio (papirutgaven) 17. juli 2010: L’Iran torna all’età della pietra.