Nazanin Zaghari-Ratcliff fra tiden før hun ble arrestert. Iranske fengsler kan knekke de sterkeste. At hun gikk til sultestreik sier noe om at hun er desperat. Det blir spekulasjon, men at hun likevel avbrøt skyldes trolig at regimet bare kan antyde hva som vil skje med hennes foreldre eller datteren. 

Presteregimet er nådeløse i behandlingen av mennesker som det av en eller annen grunn fengsler. Å være journalist og ha britisk pass er ingen beskyttelse. Nazanin Zaghari-Ratcliff (41) er bare en av mange som bitterlig har fått erkjenne denne sannheten. Hun har sittet i tre år.

Det sier litt at hun ble tatt sammen med sin tre år gamle datter på vei ut av Iran. De hadde besøkt Zaghari-Ratcliffs foreldre. Datteren ble plassert hos dem etter at moren ble arrestert.

Presteregimet er paranoid. Zaghari er journalist for Reuters og gift med en brite. Det gjør henne suspekt. Alle som kan være en link mellom utenverdenen og iranere, er en trussel. Det må være et eller annet suspekt å sette fingeren på, tenker regimet.

En britisk-iransk kvinne som sitter fengslet i Iran, har måttet avsluttet en sultestreik etter 15 dager. Det opplyser kvinnens britiske ektemann.

Nazanin Zaghari-Ratcliff (41) har sittet fengslet i Iran i tre år, anklaget for spionasje. For litt over to uker siden innledet hun en sultestreik i protest mot fengslingen. Men etter sterkt press fra iranske myndigheter har hun blitt tvunget til å avslutte sultestreiken, opplyser ektemannen hennes, Richard Ratcliffe, til BBC lørdag.

Han har i solidaritet med sin kone sittet utenfor den iranske ambassaden i London og sultestreiket der med krav om at kona må løslates.

Pågrepet med datteren

Nazanin Zaghari-Ratcliff har både britisk og iransk statsborgerskap, er bosatt i London og jobber for Thomson Reuters Foundation. Hun ble pågrepet på flyplassen i Teheran sammen med datteren i april 2016 etter å ha besøkt familien sin i Iran.

Kvinnen ble tiltalt for spionasje og for å ha undergravet av det iranske styret, og i januar 2018 ble hun dømt til fem års fengsel. Zaghari-Ratcliff har hele tiden nektet for anklagene.

Ektemannen har drevet en kampanje i Storbritannia for å få satt henne fri. I mellomtiden blir den nå tre år gamle datteren passet på av Zaghari-Ratcliffes foreldre i Iran.

Kritiserer Boris Johnson

Saken har vakt stor oppmerksomhet i Storbritannia. Britiske myndigheter har gitt henne diplomatisk beskyttelse, uten at det har hjulpet på saken.

Ektemannen Richard Ratcliffe gjentok lørdag sin krasse kritikk av Boris Johnsson, som nå forsøker å bli toryenes nye partileder og dermed også statsminister. Da Johnson var utenriksminister, forverret han situasjonen for Zaghari-Ratcliffe da han sa til Parlamentet at hun hadde trent journalister i Iran, noe som ikke var tilfelle. Johnson beklaget senere uttalelsen.

 

 

Kjøp Oriana Fallacis bok her