Nytt

Nazanin Zaghari-Ratcliffe (41) har sittet i det beryktede Evin-fengslet siden 2016, tiltalt for spionasje. Foto: AFP

Australske myndigheter bekrefter at de bistår tre australske statsborgere som er holdt tilbake i Iran.

Flere britiske medier har omtalt de tre personene som skal ha blitt holdt tilbake i flere uker i Iran. Ifølge avisen The Guardiandreier det seg om en tre australske statsborgere, to kvinner og en mann. Begge kvinner har også britisk pass.

Den ene kvinnen, en britisk-australsk akademiker ved et universitetet i Australia ble pågrepet for flere måneder siden og skal ha blitt dømt til ti års fengsel.

Uten relasjon til den første arrestasjonen ble en britisk-australsk blogger pågrepet sammen med sin australske mann for noen uker siden. Paret var på reise rundt i Iran da de skal ha campet på et militært område ved Jajrood i Teheran-området. Ifølge The Times skal kvinnen ha fått vite av iranske myndigheter at hun var blitt pågrepet for å gjøre det mulig med en fangeutveksling med Australia.

– Utenriks- og handelsdepartementet yter konsulær hjelp til familiene til tre australiere som er holdt tilbake i Iran. På grunn av personvernet vil vi ikke kommentere ytterligere, sier en talsperson for regjeringen.

Det er australske myndigheter som leder forhandlingene med å få alle tre løslatt.

Australia er ett av bare tre land som har gitt sin tilslutning til det USA-ledede initiativet for å sende krigsskip til å patruljere i Hormuz-stredet.

Mandag oppdaterte australske myndigheter sine reiseråd for Iran til «revurder dine reiseplaner» og til «ikke reis» til grenseområder i Afghanistan og Iran. I begrunnelsen som gis forklarer myndighetene at de ikke kan garantere at reisende får tilgang til bistand fra australske myndigheter dersom de blir holdt tilbake eller pågrepet.