Journalisten Cheng Lei på jobb i Beijing den 12. august 2020. Ng Han Guan / AP / NTB.

Kinesiske myndigheter har varslet Australia om at journalisten Cheng Lei, som forsvant i fjor høst, formelt er pågrepet for å ha delt statshemmeligheter.

Den kinesiskfødte australske journalisten er nyhetsanker for statlig kinesisk TV, og hun forsvant fra offentligheten i august i fjor. I et halvt år har hun sittet i varetekt uten siktelse.

Cheng er født i Hunan i Kina, men emigrerte til Australia som barn. I 2012 begynte hun å jobbe for statlige CGTN etter å ha vendt tilbake til Kina.

Kinesiske myndigheter har varslet Australia om at hun er anklaget for å ha delt statshemmeligheter med noen i utlandet.

– Australias regjering har jevnlig tatt opp våre bekymring for henne og fengslingsforholdene. Vi forventer at grunnleggende standarder for rettssikkerhet oppfylles, i tråd med internasjonale normer, sier Australias utenriksminister Marise Payne.

Kina ber Australia respektere landets suverenitet og ikke på noe vis blande seg inn i håndteringen av saken. Cheng risikerer streng straff for brudd på Kinas sikkerhetslov.

Forholdet mellom de to landene er for tiden svært anstrengt. Cheng er den andre profilerte australske statsborgeren som er pågrepet i Kina. Forfatter Yang Hengjun ble pågrepet i 2019 og anklaget for spionasje. I tillegg rømte journalistene Bill Birtles og Michael Smith landet kort tid etter å ha blitt forhørt om Cheng.

(©NTB)



 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.