Feature

Da tyskeren Matthias Rust sjokkerte Sovjet ved å lande et lite fly på Den røde plass i Moskva i 1987, demonstrerte han at det sovjetiske luftforsvaret var en bløff. Generalsekretær Mikhail Gorbatsjov benyttet anledning til sparke flere hundre i ledelsen av forsvaret som var motstandere av reformer.

Man kan si at metroterroren er Vladimir Putins Matthias Rust-øyeblikk: Putin har sagt til russerne at de måtte gi avkall på sine personlige friheter av hensyn til sikkerheten og kampen mot terror. Likevel kan terrorister ta seg inn i sentrum av Moskva. Hoder burde rulle, skriver Brian Whitmore og Robert Coalson på sin blogg på Radio free Europe og Radio Liberty.

Denne politiske ansvarliggjøring, som er helt innlysende, er noe russiske politikere i opposisjon gir uttrykk for. De vil at Putin og hans menn stilles til ansvar.

Speaking to RFE/RL’s Russian Service today, opposition politician Vladimir Ryzhkov called the metro attacks «a failure of the security services» and called for a full accounting.

Opposition youth leader Ilya Yashin went even further:

After today’s terrorist act, I am certain that President Medvedev should fire Prime Minister Vladimir Putin. This is a person who has assumed extreme powers and therefore is responsible for everything that happens in our country….
Not long ago Putin promised to end terrorist acts in Russian cities and a military victory over terrorism. For this we gave up our political rights and civil liberties. We gave up the right to elect governors. All of this undoubtedly strengthened Vladimir Putin’s personal power, but did nothing to provide for our security. Today’s attacks can be seen as the collapse of Putin’s anti-terrorist policies…
Medvedev probably lacks the will and the ability to fire Putin. But three people who bear responsibility for not preventing these attacks need to be fired — FSB Director [Aleksandr] Bortnikov, Interior Minister [Rashid] Nurgaliyev, and Moscow Police Chief Vladimir Kolokoltsev.

Putin har suspendert den demokratiske feedback, som tillater borgerne å stille spørsmål til ledelsen. Han vil trolig benytte anledningen til å stramme grepet ytterligere. Og politikere, journalister, kommentatorer og eksperter i Norge og andre land vil innvilge ham den retten, ut fra dagens situasjon. Men det er en oppskrift på flere katastrofer. Det er dessuten å svikte de restene av russisk demokrati som fremdeles eksisterer, og det er dem Vesten burde støtte. Putin betyr krig.

Les også

-
-
-
-
-