Feature

Når norske representanter havner i trøbbel i utlandet opptrer norske aviser som om det var en idrettsøvelse. Da ambassadørene fra Frankrike, Storbritannia og Tyskland stilte opp på pressekonferansen til Kai Eide i Kabul, og State Department og Anders Fogh Rasmussen også støtte UNAMAs leder, var det lett å tolke det som full seier for Kai Eide. Fullt så enkelt er det ikke.

Peter W. Galbraith gir seg ikke. De siste dagene har han vært i London hvor han er blitt intervjuet av Christiane Amanpour for CNN, tirsdag, og onsdag var han gjest hos Stephen Sackur i BBCs Hardtalk.

Der Eide er personlig fornærmet er Galbraith politisk i sin kritikk: Eides håndtering skader legitimiteten til Hamid Karzais regjering, og dermed skader det også ISAFs innsats.

Striden retter søkelyset mot en norsk internasjonal diplomat og hans håndtering.

Norsk politikk er også under lupen i forbindelse med Fredspris-utdelingen. Nobel-direktør Geir Lundestad sier decibel-nivået var høyere under andre tildelinger. Men reaksjonene har aldri vært så brede, og en tildeling har aldri fått så mye oppmerksomhet. Journalister og kommentatorer spør seg: hva er det med Norge? Det er vi ikke vant med.

Olav Fykse Tveit har fått lederstillingen i Kirkenes Verdensråd (KV). Forgjengeren måtte gå fordi han løy på seg en grad fra et universitet som viste seg ikke å eksistere. KV er en ny arena for dialogkultur.

Regn med at norsk «innsats» vil bli fulgt nøyere. Pensjonsfond Utlands oppførsel har også tiltrukket seg oppmerksomhet: først for nedsalget i Walmart, og dernest for nedsalget i israelske Elbit.

Omverdenen har nå fått med seg at Norge er den mest moralske gutten i klassen. Moralister blir gransket. Telenors kamp med Alfa-gruppen ble fulgt nøye internasjonalt.

I takt med at engelsk blir arbeidsspråk vil det tilflyte stadig mer informasjon om hvordan vi tenker. At Yoni Brunner laget ordet «thorbjorned», sier noe om at man tar poengene.

Galbraith er som kjent gift med en norsk sosialantrolog og har sitt annet hjem i Bergen. Regn med at Norge ikke slipper så lett unna i fremtiden. Vi er blitt fanget opp på radaren.