Feature

FNs utsending til Afghanistan, Kai Eide, er blitt uvenner med sin nestkommanderende, den amerikanske stjernediplomaten Peter Galbraith. Galbraith er ingen hvem som helst, han er personlig venn av spesialutsending Richard Holbrooke, og har lang fartstid bak seg som ambassadør i Kroatia under Bosnia-krigen. Det var Galbraith som fikk grønt lys for hemmelige våpenlaster til bosniakene slik at de unngikk å bli utslettet av serberne. Han har også vist personlig mot ved å besøke Halabja like etter at Saddam Husseins styrker hadde gasset byen. Galbraith var en av de første som brakte nyheten tilbake til Vesten.

Det er denne mannen Kai Eide er blitt uvenner med. Eide er stikk motsatt Galbraith: forsiktig, nærmest krypende.

I dette tilfelle har han et altfor nært forhold til president Hamid Karzai, mener Galbraith og flere med ham. Kontoret Eide leder, Unama, FNs mission i Afghanistan, er delt på midten: noen holder med Eide andre med Galbraith. Stridstema er forholdet til Karzai og valgfusket. Galbraith vil ha en mye tøffere linje overfor Karzai. Eide går softly, softly, og vil godta valget hvis 10 prosent av stemmene telles om.

Dette kan ikke Galbraith godta. Siden Galbraith er amerikaner er dette også storpolitikk. Eide risikerer å involvere Norge og FN i en konflikt med USA, som styrer krigen.

Eide har vært svært forsiktig med å kritisere Karzai. Han har derimot gitt amerikanerne en del spark på skinnleggen. Det er ikke sikkert de finner seg i det når spørsmålet gjelder godkjenning av valget.

Galbraith har reist tilbake til USA i raseri. Slik situasjonen fremstilles i Telegraph høres den ut som en diplomatisk krise. En av dem kan måtte gå, og en FN-kilde mener det bør være Eide. Han har kompromittert FN-kontoret ved å godkjenne valgfusk, mener kilden.

Kai Eide, the head of the United Nations mission in Afghanistan, should be sacked for failing to stand up to massive vote rigging in the presidential election, a senior UN source has alleged.

The mission has effectively become complicit in fraud and deceit in the poll, the source claimed, and is now ignoring the Afghan people.

The senior UN source told The Daily Telegraph: «Unama, which provided the foundations of the post-2001 political order in Afghanistan, has gone from being an exercise in irrelevance over the last few years, to effectively being complicit in the electoral fraud and the deception.»

By doing so, the source said, the UN was working against the wishes of both the international community and Afghan people and laying the foundations for political turmoil.

«Kai Eide should be recalled by New York for this,» the source added.

Another international source said: «There’s a serious rift in the Unama leadership. Kai is so pro-Karzai he clearly wants him to win in a first round.

«He wasn’t in the country for four days when his mission was in turmoil.»

Mr Eide and Mr Galbraith are expected to be reunited next week for a meeting in the US.


UN chief in Afghanistan ‘should be sacked’ over failure to tackle vote rigging


Forlot landet etter krangel med norsk FN-topp

Eide: – Jeg forsvarer ikke valgjuks