Nytt

Bandekrigen i København sprer seg ut i byen. En gjeng innvandrergutter stanset en bil midt på Østerbro og slo løs på mannen med hammer mot hodet, og kalte ham et AK81-svin. AK81 er tilknyttet Hells Angels og ligger i krig med innvandrerbandene på Nørrebro.

Terskelen for vold er blitt lavere: nå er det nok å minne om en rocker. Det var en meget skremmende opplevelse marketingsjef i nettbutikken HFIFreaks ble utsatt for:

Lyset var rødt, og bilerne holdt stille. Det var natten til i lørdags, og stedet var Østerbro i København.

Pludselig stod der fire barske typer rundt om 24-årige Daniel Nielsens gamle Suzuki, og den ene rev døren i førersiden op.

– Er du AK81’er? Du ligner en fucking AK81’er, dit svin, råbte de og gav migto slag i hovedet med en jernhammer. Jeg forsøgte at sige til dem, at jeg intet har med AK81 at gøre, men så sagde de bare, at jeg ikke skulle spille smart, siger den rystede mand, som til daglig bor på Christianshavn.

– Jeg har aldrig oplevet sådan noget før. Jeg havde aldrig troet, jeg kunne komme ud for det her, siger Daniel Nielsen.

Han er sygemeldt fra sit arbejde i netbutikken HiFiFreaks.dk og må hverken se tv, læse eller sidde foran computeren.

Smertehelvede

De fire gerningsmænd beskrives som indvandrertyper, men hvem de er, ved hverken Daniel Nielsen eller politiet.

– De kørte i en sort Audi, men jeg så hverken nummerplade eller andre ting. Jeg var i chok, og det hele gik så stærkt, siger Daniel Nielsen, som straks efter overfaldet kørte direkte til Rigshospitalet.

Siden overfaldet har han været i et rent smertehelvede, som han har forsøgt at lindre med smertestille

Hvis bandene kan presse folk til å endre atferd – både klesdrakt og hvor de beveger seg – har de allerede forandret samfunnet på sine premisser. Folk sier nå til mediene at de flytter fra Nørrebro.

Men angrepet på en helt tilfeldig person midt ute i byen, med hammer, sier noe om at man ikke respekterer noen grenser. Hele byen – og dermed dens befolkning – er slagmark. Dermed har bandekrigen visse fellestrekk med terrorisme: den rammer blindt, og påvirker hele samfunnet.

Bandekrigen har også spredt seg til Odense, der det i juni var kraftige sammenstøt mellom AK81 og innvandrerbander. Politiet svarte med å innføre kroppsvisiteringssoner:
dvs. man kan bli stanset hvorsomhelst og bedt om å vrenge lommene, uten at politiet trenger å ha skjellig grunn til mistanke.

Kroppsvisitering er politiets svar på opptrappingen, men alle tiltak forsterker følelsen av unntakstilstand, at vold er en konstant trussel.

Også i Odense er folk blitt angrepet uten ha noe med krigen å gjøre.


De kaldte mig et AK81 – svin