Nytt

Krigen mellom Hells Angels og supporterne AK81 på den ene side og innvandrerbander på den andre, er i ferd med å utvikle seg til en etnisk konflikt. Innfødte dansker tar parti for Hells Angels og muslimer for innvandrerbandene. Det er en meget farlig utvikling.

Det er opprettet grupper på internett, og språket er hatefullt og intenst. Det er noe nytt: Facebook brukes til å mobilisere grupper og piske opp stemningen.

– Fuck Ak, fuck deres familier, og fuck alle der har med dem at gøre, skriver en profil der kalder sig Muhammad Jarkass, og får straks svar på tiltale i en verden, der for lang tid siden har passeret almindelig omgangstone:

– Dræb ikke kun bande medlemmerne, dræb også resten, for de hænger sammen som (for at bruge panserudtrykket) perler på en snor, skriver en debattør, der har en profil under navnet Johnny Lamer Svendsen.

Villige net-krigere fra hele landet

Trusler om vold og drab, racistiske fyndord og de sjofleste eder og forbandelser trives side om side med de få, der prøver at få en debat i gang. Men udgangspunktet er AK81 og Hells Angels mod indvandrerbander.

Og at dømme efter Facebook er der hundredevis af støtter til begge sider spredt ud over hele landet, fra København og forstæder til de største provinsghettoer i Århus, Aalborg og Odense, til den mindste flække på Fyn.

– Hvis alle unge perkere og danskere kom i ‘krig’ så ville alle i fucking muslimer ende på bålet i løbet af fire timer! mener Anders Sørensen.

Fra at være en isoleret krig mellem kriminelle indvandrerbander og støtter til Hells Angels er de mange hadefulde angreb på Facebook udtryk for, at bandekrigen nu i stigende grad ses som en konflikt mellem danskere og indvandrere.

– Support 81 Nomads – for your country, skriver Jan Mikkel Luther. Frit oversat betyder det ‘Støt Hells Angels – for dit land’, og i en mail til B.T. fortæller den 22-årige ålborgenser, at han nærmest opfatter AK81 som en politisk organisation:

– Grunden til at jeg skrev (på Facebook, red.) er for at vise min støtte til AK81, da jeg selv IKKE er medlem. Vi deler den samme mening og holdning. Desuden har jeg et nært familiemedlem, der tidligere har været i de kredse, og mener, at 2g’erne har været skyld i stort set alle de skudepisoder, hvor uskyldige er blevet ofre.

Alle os mod alle jer…

Flere varsler nærmest en kommende racekrig.

– Hvis der skulle komme en krig i Århus, så snakker vi om at alle områderne i Århus vil blande sig, Trillegården, Bispehaven, Rosenhøj, Gellerup, resten af Viby osv. Bare i Gellerup er der over 1.000 folk der er klar til at dø for hinanden. Så jeg kan kun sige værsgo, at gå i gang min ven, du vil fortryde det!, skriver Meisam Harati, til AK81-støtten Anders Sørensen, der taler om, at ‘bidrage til fædrelandets forsvar med alle våbenføre mand i landet’.

På gruppen ‘AK81 Danmarks Nye Håb’, skriver en John Larsen, der angiveligt er dansk soldat i Afghanistan:

– Hvor er det fedt, at der dør nogle muslimer. Næste gang jeg er i Afghanistan, håber jeg på at skyde muslim nr 20. Det er blevet så nemt at trykke den af. Keep up the good work AK81. Udryd de fucking ludermuslimer ellers gør jeg det for jer gratis, truer profilen John Larsen.

Hele nettet koger

– Det er ret massivt for øjeblikket med ret grove meningstilkendegivelser mange steder på nettet, siger Henrik Svindt fra Københavns Politi, der fortæller, at ud over grupperne på Facebook er der dukket mange andre debatrum op på internettet, hvor debatten også er meget ekstrem.

Det finnes noen nifse assosiasjoner til denne nettbruken. Under folkemordet i Rwanda ble radio brukt til å hisse opp stemningen og peke ut ofre. Nå ser Facebook og lignende nettverk ut til å ha lignende potensial.

Kommentatorer mener at Hells Angels, til tross for sitt rykte, får mer sympati enn innvandrerbandene. De er også smartere i sin PR.

Hells Angels er gået i offensiven og har via en veltunet mediestrategi bragt sig solidt foran i propagandakrigen. Hells Angels har til en vis grad formået at fremstille sig selv som den angrebne part i konflikten og få drejet megen fokus i debatten over på modstanderne fra indvandrerbanderne. Det skyldes flere faktorer:

Hells Angels har en kommunikationsstrategi. I pressemeddelelser har HA på den ene side blankt afvist, at de ligger i konflikt med nogen, men samtidig gjort meget ud af at advare eventuelle modstandere mod at træde dem over tæerne. For, som rockerne skriver »bliver der trampet hårdt igen«. Samme stil har rockerne kørt i gæstebogen på deres hjemmeside, hvor de med den ene hånd afviser at være i krig med nogen, mens de med den anden hverver unge mænd til kampgruppen AK 81.

Hells Angels har dessuten en dyktig medieaktør i deres leder, Jørn Jønke Nielsen. Hells Angels er kriminelle, men de er danske.

Innvandrerbandene har ingen offisielle talsmenn. De er og forblir anonyme. Kun deres forbrytelser kommuniseres via mediene.

Indvandrerbanderne har valgt en noget mere defensiv mediestrategi. De har ingen talsmand, ingen hjemmeside, og hvis en enkelt fodsoldat drister sig til at tale med pressen, sker det med hætten trukket godt ned foran øjnene. Oven i det har de spredt frygt blandt almindelige borgere på Nørrebro via egne visitationszoner, hvor bandernes vagter passer unge mænd op med pistoler, hvis de ser mistænkelige ud. Den endelige jernring blev lagt om bydelen forleden, hvor bandernes vagtposter skræmte de chauffører væk, som bringer mad ud til Nørrebros pensionister. Skoler forbereder beredskabsplaner og bibliotekerne lukker om aftenen.

Rikspolitisjef Jens Henrik Højbjerg melder at tilstrømningen til landets motorsykkelbander og innvandrerbander for øyeblikket er så stor at politiet er i ferd med å miste oversikten over utviklingen:

I øjeblikket holder politiet øje med knap 700 rockere og 300 fra bandemiljøet, men rekrutteringen er så stor, at de to grupperinger i dag er næsten lige store, vurderer rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg. Dermed er der formentlig reelt tale om op imod 1.500 rocker- og bandemedlemmer.

»Tallet vokser desværre, og vi kan se, at der bliver trukket folk ind hele tiden. Der sker en eller anden form for mobilisering, og vi møder konstant unge mennesker, som vi ikke har stiftet bekendtskab med før,« siger Jens Henrik Højbjerg.

Berlingske Tidende Analyse: HA vinder propagandakrigen

Jyllands-Posten: Medlemmer strømmer til bander

BT 5. mars 2009: Bandekrig amok på Facebook