Nytt

Den danske regjeringen har lagt frem en pakke med harde tiltak for komme voldskriminalitet og overtredelse av våpenloven i forbindelse med det pågående bandeoppgjøret i Købehavn til livs. Justisminister Brian Mikkelsen fordobler strafferammene for slik kriminalitet, og innfører soner i København der banderelaterte personer ikke får oppholde seg. Samtidig utvider regjeringen muligheten for å utvise utenlandske statsborgere som pågripes med skarpladde våpen.

Regjeringen la også frem tiltak for å stanse den økende trenden med at redningspersonell blir forhindret fra å gjøre jobben sin i deler av København:

«Vi er kommet til den konstatering fra regerings side, at vi er en uholdbar situation. Det bliver skudt på må og få, imens indvandrere kæmper med rockere om markedet med stoffer,» siger han.

«Det her er en barsk pakke, og rockerne og indvandrerbanderne skal ikke have et øjebliks ro. Politiet skal bide dem i haserne,» uddyber han.

Brian Mikkelsen har holdt møder med Rigspolitiet, Københavns Politi og PET for at finde frem til pakkens indhold.

En af metoderne til at få styr på særligt Nørrebro er længere straffe, der skal skræmme de involverede parter.

«Vi fordobler straffene for kriminalitet begået i forbindelse med bandeopgør,» siger han. Der bliver også indført zoner i Københavns bydele, hvor banderelaterede medlemmer ikke må opholde sig. Gør de det alligevel, går turen direkte i fængsel.

Strammerammen for besittelse av skytevåpen heves fra 4 til 6 år, og skal gjelde selv om vedkommendes våpen ligger hjemme. Dersom dette ikke er skremmende nok, uvides muligheten for å utvise bandemedlemmer. Strafferammen for å forhindre redningspersonell i å gjøre jobben sin heves fra 6 måneder til halvannet år:

«Vores udgangspunkt er, at du får et års fængsel, hvis du gribes med et skarpladt våben. Hvis ikke du er dansk statsborger, kan du samtidig blive udvist,» siger Brian Mikkelsen, der heller ikke vil finde sig i, at redningsfolk ikke kan udøve deres arbejde i visse dele af København.

«Vi vil heller ikke have ,at man ikke kan passe sit arbejde som politi, ambulance eller lignende. En skærpelse af straffen for at forhindre redningsfolk mv. i at udøve deres arbejde er også et af punkterne og vi hæver strafferammen fra et halvt år til halvandet år,» siger Brian Mikkelsen.

Politiet skal have bedre muligheder for at bruge aflytningsudstyr ligesom at Al Capone-metoden bliver intensiveret.

Uden for pædagogisk ræddevidde

«Vi afsætter de nødvendige millioner kroner til det. Økonomi skal ikke være afgørende for om befolkningen føler sig sikre i København,» siger Mikkelsen og giver samtidig sin vurdering af mange af de involverede i i bandekrigen.

«Mange af disse mennesker er uden for pædagogisk rækkevidde.»

Politiet er fornøyd med regjeringens tiltakspakke, som nå skal vedtas som en ekspress-lovgiving i det danske Folketinget.

«Det er en helt fantastisk god pakke. Der er den hårde hånd og den bløde hånd, hvor vi får oprettet banderåd. Det er utroligt rart, at der nu er økonomisk mulighed for at sætte langt flere betjente på gaden. Det er også vigtigt med de skærpede straffe. Bliver en person stroppet med en pistol får han ét års fængsel første gang og to års fængsel anden gang,» siger Københavns Politis politidirektør Hanne Bech Hansen.

Hun bakkes op af chefpolitiinspektør Per Larsen.

«Det er et meget stærkt signal fra regeringens side. Vi har fået en masse nye værktøjer i værktøjskassen til at skabe tillid og tryghed i gaderne. Vi kan bruge det præventivt, og jeg ser meget positivt på det her,» siger han.

Justisministeren understreket også at regjeringen skal avsette de nødvendige økonomiske midler for å få flere politibetjenter i gatene.

Bandekrigen som raser på spesielt Nørrebro og til nå har krevd flere liv, har fått eksperter og folk med tilknytning til unge innvandrere i området til å advare mot at konflikten kan utvikle seg til et etnisk oppgjør. Stridighetene mellom Hells Angels (HA), støttegruppen AK81 og innvandrer-bander dreier seg blant annet om kontrollen over byens narkotikamarked, men HA skal ha mottatt hundrevis av støtte-erklæringer fra etniske dansker uten tilknytning til banden. Det har ført til frykt for at alminnelige mennesker kan komme til å ta parti i konflikten på bakgrunn av etnisitet:

– Jeg håber, at i kan sætte de knaldperler lidt på plads, når hverken Politi eller Politikere kan, hermed et skulderklap til HA & AK81, skriver «Carina» i et af de seneste indlæg i gæstebogen på Hells Angels hjemmeside.

Klubbens talsmand Jørn Jønke Nielsen har gentagne gange understreget, at hverken HA eller AK 81 er racister, men har også meldt ud, at nogle indvandrere trænger til en mentalitetsændring, og at klubben «for længst har valgt at sige fra, og at vi ikke længere vil finde os i chikanerier og terror imod vore kære».

Nu frygter flere eksperter, at den verserende konflikt udvikler sig til en opgør om etnisketilhørsforhold. Til en krig mellem «hvide» rockere og grupperinger af «farvede» nydanskere.

– Sådan er det jo. Det er de etniske danskere i Hells Angels og AK 81 mod de andre af anden etnisk baggrund. Faren er så, at helt almindelige mennesker begynder at tage parti eller bliver vrede på en gruppe som helhed. For så begynder man automatisk at forsvare sig. Og det er jo katastrofalt. For så bliver det dem mod os, forklarer vicepolitiinspektør og Chef for Den Kriminalpræventive Afdeling i Københavns Politi, Lars Nicolai Jensen, i dag til Kristeligt Dagblad.

«Hvorfor giver danskerne os skylden?»

Lars Nicolai Jensen understreger over for avisen, at selve bandekrigen lige nu omfatter meget få mennesker, mens et stort flertal af mennesker i København med anden etnisk baggrund end dansk ikke giver politiet nogen problemer.

– Men jeg kan godt frygte, at flere begynder at deltage, fordi de tager det som en racekonflikt. Og det er en krudttønde – hvis det bliver en sort-hvid konflikt, siger han.

Sosialarbeidere på det innvandrertette Nørrebro gir også uttrykk for at de frykter at konflikten er i ferd med å få et etnisk preg:

– Rygterne har fået deres eget liv, og selvom ingen vil involveres i en narkokrig, eller hvodan det nu begyndte, så er der mange, der bliver indignerede over det etniske element i konflikten. De unge, der ikke er en del af det kriminelle miljø, spørger mig, «hvorfor er det os, der får skylden af danskerne», siger integrationskonsulent Manu Sareen.

Rikspolitisjef Jens Henrik Højbjerg opplyser om at antallet nye medlemmer i de kriminelle miljøene har vokst eksplosivt de siste årene:

I takt med at skyderierne på det nærmeste er blevet dagligdag i de københavnske gader, vokser indvandrerbanderne med eksplosiv fart.

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg kunne i forbindelse med præsentationen af justitsminister Brian Mikkelsens (K) bandepakke berette, at politiet holder øje med mellem 350 og 400 medlemmer af indvandrerbanderne.

– Og tallet stiger fortsat, kunne rigspolitichefen fortælle på pressemødet.

I starten af 2007 var der ifølge politiets egen statistik 141 personer med tilknytning til bandemiljøet. På den måde er der næsten sket en tredobling af antallet på to år.

Ifølge Jens Henrik Højbjerg holder politiet øje med 600-700 personer i rockermiljøet.

Jyllands-posten: Dobbelt straf for vold og våben

Jyllands-Posten: Antallet af bandemedlemmer eksploderer

Berlingske Tidende: Eksperter frygter etnisk opgør