Nytt

VGs Nilas Johnsen befinner seg i Kongo, og derfra forteller han at Kongo underhånden har tilbudt regjeringen å kjøpe de to nordmennene fri, men at regjeringen har avslått. Den vil at rettsprosessen skal gå sin gang.

Det er ganske sensasjonelt hvis regjeringen ved utenriksminister Jonas Gahr Støre – det kan ikke være noen andre – har avslått et tilbud om å kjøpe Joshua French og Tjostolv Moland fri. Men det er hva VGs utsendte skriver, uten at avisen selv har laget en sak av det:

VG har fått bekreftet at norsk UD er blitt bedt om å bidra til en «økonomisk løsning» på offisielt plan. Disse tilnærmelsene er blitt avvist. Svaret har vært at Norge ikke vil omgå andre lands rettsprosesser ved å kjøpe ut norske borgere.

Det er et merkelig statement. Nordmenn er ved flere anledninger kjøpt fri fra gisselsituasjoner, både i Nigeria og nå sist i Somalia. Det finnes knapt noe som fortjener ordet «rettsprosess» i Kongo, det har en rekke norske journalister dokumentert. Hvordan våger UD å si nei til et slikt tilbud? Det heter at de to norske fangene er forsiktige optimister, men at det henger mørke skyer over rettssaken. Alt virker usikkert og synes å være et sjansespill. Hva om det skulle gå galt? Har Gahr Støre tatt inn over seg en slik mulighet? Hvordan skal han forklare de pårørende og en norsk opinion at han avslo en forespørsel om å kjøpe dem ut?

Nilas Johnsens tema er at landet er gjennomsyret av korrupsjon. Familien til den drepte sjåføren skal etter sigende kreve 3 millioner dollar i retten. Det er 18 millioner – eller 9 millioner for hvert liv. Er det for mye for Gahr Støre? Synes han ikke de unge eventyrerne fortjener så mye?

Vi minnes også Dagbladet som hadde et intervju med sjåførenken rett etter arrestasjonen, med tittelen: «De fortjener døden».