Nytt

En ny undersøkelse viser fallende frykt for islam og muslimer i Europa. Undersøkelsen er gjort av Gallup sammen med the Coexist Foundation, som går inn for religiøs dialog.

Men frygten ser ud til at være aftagende og er desuden uden hold i virkeligheden, konkluderes det i Gallup-rapporten, der er baseret på en omfattende rundspørge blandt muslimer og ikke-muslimer i Tyskland, Frankrig og Storbritannien.

– Gallups målinger viser, at opfattelsen af religiøs «anderledeshed» som en trussel kun findes blandt minoriteter på tværs af befolkningsgrupper, lyder det i rapporten, der samtidig dokumenterer en bred demokratisk opbakning fra de muslimske befolkningsgrupper.

– Europas muslimer er kommet for at blive. Mange er født her og er nu anden, hvis ikke tredje generation briter, franskmænd eller andre nationaliteter. Gallups undersøgelse viser, at deres nationale identitet og religion harmonerer, konkluderes det i rapporten.

Politisk holdning
Også herhjemme har diskussionen om terrorisme fyldt meget i debatten. Men meget tyder på, at frygten blandt danskerne også er aftagende, lyder det fra Anders Hede, der som forskningschef i TrygFonden hvert andet år foretager en tryghedsmåling blandt danskerne.

Det er funn som må betegnes som overraskende ut fra hva man vanligvis antar. Således er det en høyere andel muslimer som fordømmer og tar avstand fra vold for en god sak, enn det er blant folk i alminnelighet.

Den internationale Gallup-undersøgelse viser samtidig, at de europæiske muslimer på nogle områder tager større afstand fra ekstremistiske metoder end den øvrige befolkning.

Begrænset fænomen
I Tyskland tager eksempelvis 94 procent af muslimerne fuldstændig afstand fra brugen af vold «i en ædel sags tjeneste», mens det samme kun gælder 75 procent af den samlede tyske befolkning.

I Storbritannien tager 81 procent af muslimerne afstand fra vold sammenlignet med 72 procent af alle briter..


Færre frygter islamisk radikalisme