Perseus_Andromeda.jpg


Perseus og Andromeda (fra før Vesuvs utbrudd i 79 e.Kr.)
av ukjent opphavsmann
Museo nazionale archeologico, Napoli

En aktverdig grunn til å besøke Napoli er den kaotiske, søritalienske metropolens uvanlig rikholdige arkeologiske museum. En av dets mest berømte samlinger består av fire hundre freskomalerier hentet dit fra utgravningene i Pompei, ikke langt unna. Etter å ha vært under restaurering og utilgjengelige for offentligheten i årevis, er det nylig igjen blitt mulig å se disse fremragende eksemplene på romertidens malerkunst. Vesuv la dem under et tykt lag vulkansk aske for snart to tusen år siden, og de kom til syne igjen etter de arkeologiske utgravningene, som begynte på 1700-tallet.

Kristendommen hadde ennå ingen nevneverdig utbredelse, og det var således skikkelser fra gresk-romersk mytologi som oftest var avbildet på veggene hjemme hos Pompeis borgerskap. På dette bildet er Perseus, med sine bevingede føtter og bærende på Medusas nylig avkappede hode, i ferd med å redde Andromeda. Hun var plassert på en klippe ved havet for å ofres til havuhyret Cetus, en vanskjebne som skulle bli henne til del fordi hennes mor – dronning Kassiopeia – hadde fornærmet Poseidons havnymfedøtre ved å påstå at hun var vakrere enn dem.