Av Sorle S. Hovdenak

På gå og joggeturer i mitt nærliggende turområde har jeg flere ganger observert et fenomen som kanskje fortjener å bli belyst. Første gang jeg la merke til dette var da jeg så en ca 10 år gammel jente som ble helt paralysert og stiv av skrekk ved synet av en hund. Hunden var selvfølgelig i bånd og på ingen måte stor og truende. Den var også mer enn 5 meter unna jenta og helt uinteressert i mennesker.

Nå er det jo normalt for mange barn å være redd hunder, men uttrykket i jentas øyne var noe annet enn normal redsel. Hun satte i et høyt skrik og sprang inn i noen busker mens mora og andre søsken begynte å prate høyt på et fremmed språk. Ut fra det jeg kunne skjønne var disse menneskene fra Somalia og de så ut som muslimer fordi bare ansiktet kunne sees, selv på de små jentene, resten av kroppen var dekket av mørke tekstiler.

På neste runde rundt vannet så jeg det samme fenomenet. Jenta, som gikk noen meter foran de andre, så en hund og ilte ut av veien, mens resten av familien fulgte etter.

En annen kveld så jeg en liten muslimsk utseende familie som satt på en bred trapp som førte ut i vannet. En mann gikk ned til vannkanten slik at hunden kunne få leke og kjøle seg litt av. På vei opp gjorde hunden det som hunder pleier å gjøre: riste seg. Selv om familien satt kanskje 7 meter unna hunden, så kastet familiefaren seg over kona og barnet sitt i det hunden begynte sine rykninger. De stirret alle skrekkslagne på hunden.

Man legger selvfølgelig merke til slike litt underlige hendelser. De betyr kanskje ikke så mye ute i det fri der man kan unngå ubehageligheter på en forholdsvis enkel måte. Verre er det selvfølgelig hvis for eksempel hundefobier får utspille seg på offentlige transportmidler. En blind mann med førerhund ble nylig utsatt for dette i en by i England. Han ble utskjelt på et fremmed språk i det han kom på bussen. Det ble oversatt til at den utskjellende kvinnelige passasjeren ville ha han ut. Også hennes barn kom med ukontrollerte utbrudd. Mannen har flere ganger opplevd lignende episoder.

A driver told a blind cancer sufferer to get off his bus when a woman and her children became hysterical at the sight of his guide dog.

George Herridge, 71, told how the mum flew into a rage and shouted at him in a foreign language. A passenger explained she wanted him to get off the bus during the incident on May 20.

Mr Herridge, from Tern Close, Tilehurst, said: «Her child was kicking and screaming and someone off the bus told me her child was frightened of my dog. The driver said, ‘Look mate, can’t you get off?’

«I stood my ground. I had not done anything, my dog had not done anything and I was getting off the bus for no one.»

The retired NHS worker claimed he was forced off a bus by a driver after a similar encounter last summer.

And a day after the latest bus incident an lady began screaming «I don’t like dirty dogs» at Mr Herridge at the Royal Berkshire Hospital.

A week earlier he faced further animosity from a couple at Asda in The Meadway, he said.

He is unsure what has provoked outbursts but said he thinks some have come from Asian people and that it may be due to religious or cultural differences.

If the people who were upset were Muslim, they consider dogs to be ritually unclean.

Some may have them as pets but keep them in a separate living area. Anything coming into contact with its saliva, such as clothes, must be washed seven times if they intend to pray in those clothes.

Mr Herridge said: «I do not expect any special treatment but just to be left in peace and live my life the best I can.»

Reading Buses accepted the driver was wrong but had been placed in an «impossible situation».

Drivers have been re-instructed to convey the blind and the bus company has sought advice from the Royal National Institute for the Blind and hopes to speak with Muslim leaders.

As part of a Muslim Council of Britain project, Mufti Zubair Butt, Shar’ia advisor to Muslim Spiritual Care Provision in the NHS, admitted Muslims «require some education» on guide dogs.

In response to concerns raised about guide dogs in mid-2008, he said: «It is important that one does not impose one’s own understanding upon others, but one shows understanding and compassion for others, their needs and their views, especially in an open communal space and in a country where Muslims are living as a minority.»

http://www.getreading.co.uk/news/s/2051804_blind_passenger_hounded_off_bus_because_of_his_dog

Sorle S. Hovdenak bor og arbeider i St. Paul, Minnesota.