Nytt

Det er ikke lett å tilhøre en minoritet i Pakistan. Religiøs og føydal undertrykkelse går over i hverandre. Særlig på landsbygda kan det være penger å tjene på å tvangskonvertere en kristen til islam.

Det skjedde med unggutten Zeeshan fra landsbyen Sarghoda. En perifer bekjent ba ham bli med på en mobb, han hadde ikke lyst, men sa ja. Han kjente enda større ubehag da det viste seg å være på en madrasa. Rundt 12 imamer kom inn i rommet hvor han ble holdt. De forlangte at han tvangskonverterte. De visste at faren hans var død, og at det var bare moren og to sønner. Da han var uvillig, slo de ham til han ga etter. I tre uker ble han holdt innesperret. Han fikk føre at han skulle på en geriljaleir og bli trent til å kjempe i Kashmir. Da han var en liten tur hjemom, så han sitt snitt til å rømme sammen med familien.

De rømte til en biskop, som sendte dem videre til en advokat, menneskerettsaktivist og kristen, Joseph Francis. Hos ham bodde de i skjul ett år.

De er langtfra de eneste kristne, der har søgt sikkerhed hos Joseph Francis. Ud over at huse kristne på flugt forsvarer han deres sager i retten.

– Minoriteter har ingen rettigheder. Der er ingen lov mod tvangskonverteringer til islam. Men hvis en muslim konverterer til en anden tro, siger islamisk lov, sharia, at vedkommende kan straffes, i nogle tilfælde med dødsstraf. Det er et problem for de kristne, at retten ikke anerkender forbrydelsen ud over selve kidnapningen og eventuelle trusler, fortæller Joseph Francis.

Hvert år fører han op mod 10 sager om kidnapninger og efterfølgende tvangskonverteringer. En del af dem handler om at sende de kristne i hellig krig.

– Men det er kun toppen af isbjerget. Mange sager ser ikke dagens lys. Især efter 11. september og andre begivenheder som Muhammed-tegningerne er det kun blevet værre at være kristen i Pakistan, siger advokaten.

Kidnapningerne sker især på landet. Fattige muslimer kan tjene nogle rupees på at bringe en kristen til koranskolen. Joseph Francis mener dog, at det i stigende grad er organiserede grupper af religiøse fanatikere, der står bag forbrydelserne.

Pakistan trænger generelt til at tage fat om problemerne med minoriteters rettigheder. Det mener direktøren for Human Rights Commission of Pakistan, I.A. Rehman.

– Staten har været med til at skabe en situation, der har ledt til ekstremisme. Minoriteter bliver diskrimineret i politik, uddannelse og sociale ydelser. Love som blasfemilovgivningen bliver misbrugt mod dem, og de kan ikke forvente en fair rettergang, siger Rehman.

Zeeshan var heldig og går i dag på universitetet. Men mareridtet er stadig ikke ovre.

– Hver gang jeg går ud, er jeg anspændt og mistænksom. Hændelsen sidder i kroppen. Men jeg fortsætter mine bønner til Jesus og håber, at andre ikke skal opleve det samme, siger Zeeshan.


Kristne tvinges i hellig krig