En sympatisør med det religiøse partiet Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP) vifter med en dolk, mens han sammen med andre skriker slagord mot Charlie Hebdo. Foto: Akhtar Soomro / Reuters / NTB Scanpix

En domstol i Pakistan frikjenner en kristen mann som var dømt til døden for blasfemi, i en sjelden kjennelse som blir hyllet som «dristig» av pakistansk jurist.

Sawan Masih, en gatefeier fra den østlige metropolen Lahore, ble mandag frikjent etter å ha sittet seks år i fengsel i påvente av sin egen dødsstraff. Det bekrefter en talsperson for rettsvesenet i Lahore.

Kristne Masih var dømt til døden ved henging etter at en muslimsk venn anklaget ham for å ha fornærmet profeten Mohammed i en samtale dem imellom.

100 hus i brann

Anklagene utløste i sin tid voldsomme opptøyer i Lahore, hvor mer enn hundre kristne hjem ble stukket i brann.

– Jeg må si at dette er en «dristig» avgjørelse fra ankedomstolen i Lahore, sier leder Joseph Francis ved et senter som gir juridisk assistanse til kristne i blasfemi-rettssaker.

Dette er den andre rettssaken hvor en kristen har blitt frifunnet etter å ha blitt siktet for blasfemi i Punjab-provinsen.

Minst tolv andre ankesaker mot kristne som er anklaget for blasfemi, venter på at saken deres skal komme opp, opplyser Francis.

Mottar trusler

Landets lover krever ikke at det fremlegges bevis når blasfemianklager behandles i retten, og ifølge religiøse minoriteter blir de ofte truet med slike beskyldninger.

Pakistanske domstoler vegrer seg for å føre bevis i de sakene som havner i retten, i frykt for at prosedyrene i seg selv vil bli stemplet som blasfemiske.

For Masih, som snart settes fri, venter likevel en ny tilværelse. Familien har gått i dekning på grunn av de mange truslene de har fått som følge av blasfemi-saken.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.