Nytt

Den pakistanske presidenten, Asif Ali Zardari, blir presset i saken om den kristne kvinnen som er dømt til døden for blasfemi. To fremtredende muslimske ledere truer med å oppildne til landsdekkende demonstrasjoner hvis presidenten benåder fembarnsmoren Asia Bibi:

”Hvis præsidenten benåder Asia Bibi vil vi hæve vor røst i hele landet, indtil han er tvunget til at trække sin beslutning tilbage,” siger den kendte mufti Muneer Ur Rehman ifølge CNN.

I Lahore opplyser en annen ledende imam, Hafiz Ibtisam Elahi Zaheer, at en benådning er «kriminelt og vil føre til uroligheter.»

Budskabet kommer efter at en talsmand for landets præsident, Asif Ali Zardari, har sagt, at kvinden muligvis vil blive benådet, hvis ikke højesteret eftergiver hendes straf.

Meldingen blev modificeret en smule onsdag.

”Hun kan ikke blive henrettet nu. En dødsstraf kan først blive ført ud i livet, når den er blevet stadsfæstet af øverste retsinstans,” siger talsmanden.

Bibi har sittet fengslet siden juni i fjor. Ved den lokale domstolen som dømte henne til døden, forklarte den 45 år gamle kvinnen at hun var blitt bedt om å hente drikkevann til kollegaene. Flere muslimske kvinner nektet imidlertid å drikke vannet da det var «urent fordi det var brakt av en kristen», og episoden eskalerte til en krangel mellom kvinnene på arbeidsplassen. Noen dager etter ble Bibi overfalt av en stor gruppe mennesker. Politiet ble tilkalt og brakte henne i sikkerhet.

Men etter press fra lokale imamer endret politiet holdning i saken, og anklaget Bibi for blasfemi:

Ingen er officielt blevet henrettet for overtrædelse af Pakistans blasfemilove, idet de fleste er blevet benådet eller løsladt i forbindelse med appelsager.

Menneskeretsgrupper mener dog, at lovene ofte bliver brugt til at forfølge og chikanere religiøse mindretal i et land, hvor 96 procent er muslimer.

Dødsdommen har vakt sterke reaksjoner internasjonalt. Den kristne menneskerettighetsorganisasjonen Release International, hvis formål er å bekjempe den pågående undertrykkelsen av kristne over hele verden, er engasjert i saken og driver for tiden en kampanje rettet mot Pakistans undertrykkende blasfemilover.

Human-Etisk Forbund mener saken er hårreisende, og forventer at muslimer i Norge tar skarpt avstand fra dommen. Tidligere generalsekretær for Islamsk Råd, Shoaib Sultan, fordømmer dødsdommen i Pakistan:

– Jeg kan ikke se noe formidlende med dette og forventer at norske muslimer tar skarpt og tydelig avstand fra en slik politikk, sier hun [generalsekretær i HEF, Kristin Mile].

– I strid med islam
Shoaib Sultan, mangeårig generalsekretær i Islamsk Råd Norge, mener den pakistanske dødsdommen er i strid med islam.

Islamsk Råd Norge har ikke vært tilgjengelig for kommentar i dag, men Fritanke.no har snakket med tidligere generalsekretær Shoaib Sultan.

Han er entydig i sin fordømmelse av dommen.

– Jeg er nesten mer opprørt over dette enn andre. For det første reagerer jeg som alle andre på at noen kan få dødsdom for noe slikt. Men jeg reagerer også som muslim, for dette er klart i strid med islam, sier han.

Han tror ikke det er kontroversielt å fordømme dette blant norske muslimer.

– Hvis noen nøler med å fordømme dette, så misforstår de. Dette handler om Pakistans lover, ikke om religionen, sier han.

Jyllands-Posten: Imamer i oprør over dødsdømt kvinde via Snaphanen