Nytt

President Asif Alli Zardari og regjeringen i Pakistan forsvarer ikke lenger den blasfemidømte Aasia Bibi. Det gir islamistene blod på tann. Både en kjent imam og landets neststørste avis oppfordret til å drepe Bibi i fengselet, hvis hun benådes.

On Friday the imam of Peshawar’s oldest mosque, Maulana Yousaf Qureshi, offered a 500,000 rupee (£3,800) reward to anyone who killed Bibi if the court fails to hang her.

The call to violence was endorsed by Nawa-i-Waqt, Pakistan’s second largest selling newspaper, which yesterday hailed Qureshi as a leader of Muslims. «The punishment handed down to Aasia Bibi will be carried out in one manner or the other,» the Urdu daily said.

The extremists have been supported by conservative judges in the Lahore high court, which last week blocked an offer by President Asif Ali Zardari to pardon the woman. Legal experts have questioned the legality of the order.

Det er ikke tomme trusler. Ti personer er drept i fengsel mens de ventet på at blasfemi-saken deres skulle behandles. Hvis ekstremistene værer fare for frikjennelse, går de til aksjon og fullbyrder dødsdommen.

Det er urovekkende at så mange krefter i Pakistan kaster seg på og ønsker å utnytte Bibi-saken til egen fordel, helt uten tanke på lov og rett eller forholdene for minoriteter. Og regjeringen trekker seg unna og overlater saken til de ekstreme. De overlater til og med viktige posisjoner til dem.

Det er ikke bare de tiltalte som risikerer livet – bak murene, men også dommere som er samvittighetsfulle og sterke nok til å våge å frikjenne en uskyldig.

In 1997 a Lahore judge who acquitted a teenage boy of blasphemy was gunned down in his chambers.

Given the price on Bibi’s head, supporters worry she could be killed in Sheikhupura jail, where she is being held, or on the steps of the courtroom. «She is in grave danger because her case has become a lightning rod for a confrontation with extremists,» said Ali Dayan Hasan of Human Rights Watch.

Zardari ga til å begynne med uttrykk for at han kom til å benåde henne, men så har høyesterett i Lahore frakjent ham den muligheten. Dermed har han kapitulert.

Last week he appointed a hardline Islamist to head the Council of Islamic Ideology – a body that determines whether Pakistan’s laws are in conformity with Islam.

Last week the prime minister, Yousaf Raza Gilani, distanced himself from election promises by the ruling Pakistan Peoples Party to repeal laws that discriminate against minorities.

Efforts by two senior PPP members, Punjab governor Salman Taseer and former information minister Sherry Rehman, to support Bibi have met with active hostility from within their own camp. Rehman’s proposed watering down of the blasphemy laws is opposed by her own law minister, Babar Awan, who last week announced that «no one should think of finishing» the blasphemy law.

Er det da noe rart at de ekstreme vinner frem? Regjeringen gir dem seieren på et fat.

Hvorfor ble Asia Bibi dømt? De som anmeldte henne nekter å si hva det var hun sa som var så forferdelig. De hevder at det ville være å fornærme profeten enda en gang. Det kan tyde på at hun ikke har sagt noe graverende i det hele tatt.

Imamen i landsbyen hun kommer fra sa han gråt av glede da han hørte dødsdommen.

Familien til Bibi er gått i dekning, og skulle hun bli frikjent må hun forlate landet umiddelbart. Både Canada og Italia tar mot familien.

Cleric puts price on head of Pakistani woman
Concern mounts among human rights groups for Aasia Bibi, a Christian woman sentenced to death for blasphemy