Nytt

Tyrkia ser ut til å ha fått bra betalt for å gå med på at Anders Fogh Rasmussen blir ny generalsekretær i NATO. Tyrkerne skal ha fått løfter om å bli representert i Natos topledelse. Det kan også bli innsatt en tyrkisk general i ledelsen af Nato-styrken i Afghanistan.

For det andet handler det om et løfte om at bekæmpe terrorisme på alle planer. På listen over terror-organisationer står PKK, som den København-baserede tv-station Roj Tv – ifølge Tyrkiet – er knyttet til.

Italiens statschef Berlusconi har antydet, at Fogh Rasmussen nu vil lukke stationen efter flere års pres, men dette har Fogh Rasmussen hverken af- eller bekræftet, men han sagde efter sin udnævnelse:

«Hvis det kan bevises, at Roj Tv deltager i terroraktiviteter, vil vi gøre, hvad vi kan, for at lukke tv-stationen. Det vil ske inden for de rammer, som dansk lovgivning udstikker», siger Fogh.

Tredje punkt er Anders Fogh Rasmussens manglende undskyldning efter Morgenavisen Jyllands-Postens Muhammed-tegninger i 2006. Hvordan den danske statsminister vil bære sig af med det nu, står hen i det uvisse, men det ventes, at Anders Fogh Rasmussen mandag i Istanbul vil komme ind på de tre betingelser.

Ifølge flere internationale medier har den amerikanske præsident stillet sig som garant for, at løfterne bliver indfriet.

Her er prisen for Tyrkiets ja