Nytt

Ved tiltredelsen som NATOs generalsekretær sa Anders Fogh Rasmussen at han gjerne vil legge Muhammed-tegningene bak seg. Men Al Qaida ser det annerledes. For dem er tegningene blitt en viktig symbolsak og de mobiliserer på den – mot Danmark.

Selv om al-Qaeda forholdt sig relativt tavs efter offentliggørelsen af tegningerne i 2005, har der det seneste halvandet år været en markant stigning i antallet af trusler, hvor tegningesagen nævnes, og ifølge en ny undersøgelse fra PET’s Center for terroranalyse (CTA) er Muhammedtegningerne blevet en mærkesag for al-Qaeda.

»Reaktionerne i 2008 (har) vist, at al-Qaida nu fokuserer på Danmark som en fjende, og at tegningerne er blevet en mærkesag,« står der i rapporten Tegningesagen i al-Qaidas ideologiske perspektiv, som CTA udgav den 16. juni.

Ondskabsfuld korsfarer

Så sent som den 13. juni udsendte al-Qaeda endnu en trussel, hvor der blev refereret til Muhammed-tegningerne og Anders Fogh Rasmussen. I en 35 minutter lang video er der intet mindre end tre referencer til den tidligere danske statsminister, som bl.a. bliver kaldt en ondskabsfuld korsfarer, der forsvarer fornærmelser mod den hellige profet under påberåbelsen af ytringsfrihed.

Al Qaeda er svekket, og trenger derfor en sak som vekker sympati og gjenklang langt utenfor gruppens vanlige sympatisørkrets.

Vidoen fra juni er blot én af mange al-Qaeda-videoer med referencer til Muhammedtegningerne, som er blevet udsendt de seneste to år. Siden en række af de danske dagblade genoptrykte Muhammed-tegningerne i foråret 2008, er Danmark for alvor kommet på al-Qaeda’s fjendeliste. Ifølge Lars Erslev Andersen, terrorekspert ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), var al-Qaeda længe om at indse, hvor stort et propaganda-potentiale tegningesagen har.

»Men da først de fik øjnene op for, hvor god en sag det her er at mobilisere på, tog de det til sig, og siden har de udnyttet det til fulde,« siger han.

Allerede den 19. marts 2008 – kort efter genoptrykningen – fordømte Osama bin Laden Muhammed-tegningerne, som han kaldte for værre end drab på muslimske kvinder og børn, og i april 2008 opfordrede det ledende al-Qaeda-medlem Ayman al-Zawahiri muslimer til at bruge alle midler til at skade Danmark på grund af tegningerne. Truslerne kulminerede med selvmordsangrebet på den danske ambassade i Islamabad den 2. juni 2008, et angreb al-Qaedas topledelse tog ansvaret for og kaldte for en hævnaktion for genoptrykningen af Muhammed-tegningerne.
Ikke tomme trusler

Siden har al-Qaeda været flittig til at true med nye angreb mod Danmark og nævne tegningesagen i deres videoer.

Muhammedtegningerne er blevet en mærkesag for al-Qaeda

Les også

-
-
-
-
-
-