Sakset/Fra hofta

Med udnævnelsen af Anders Fogh Rasmussen har de Nato-allierede demonstreret, at alliancen mener det alvorligt, når der tales om at kæmpe for den frie verden, skriver Jyllands-Posten.

Udnævnelsen er fortjent efter en enestående karriere i dansk politik. Og til dem der mente, at «hulemanden Fogh» ikke evnede at navigere i det internationale spil, er der kun at sige: Virkeligheden har endnu engang bevist, at det ikke skader at stå fast på fundamentale principper, tvært imod.

Da Fogh under Muhammed-krisen forsvarede og stod fast på ytringsfriheden, blev det udlagt som snæversyn fra landsbyens gadekær. Nogle gik endog så vidt som til at mene, at både sagen og Fogh Rasmussens håndtering af den skadede Danmarks interesser i det internationale spil.

Med udnævnelsen af Anders Fogh Rasmussen har de Nato-allierede demonstreret, at alliancen mener det alvorligt, når der tales om at kæmpe for den frie verden.

Derfor er der endnu mere grund til at ønske Nato tillykke med valget. Med Anders Fogh Rasmussen får alliancen en generalsekretær, som er en værdig repræsentant for det, som fra tidernes morgen har bundet Nato sammen: Frihed og demokrati.

Nato står over for store udfordringer. Ikke alene i Afghanistan og Pakistan, men også i forholdet til Rusland. Netop nu er der grund til at stå klippefast på de principper, som var med til at sikre alliancen en sejr i Den Kolde Krig.

Jobbet er klart meget mere end det embedsmandsagtige, som oppositionen lidt foragteligt har forsøgt at nedgøre det til.

Måske sidder Tyrkiet og surmuler i hjørnet, fordi det trods ihærdige anstrengelser ikke lykkedes at presse Fogh Rasmussen væk fra den betydningsfulde post. Udnævnelsen bør mane til alvorlig eftertanke i Ankara, for heri ligger også et klart signal om, hvor Vesten står, og hvad der forventes af Tyrkiet.

Friheden vandt