Regjeringen til Anders Fogh Rasmussen liker slett ikke avgjørelsen til den administrative ledelse av domstolene om å tillate at dommere bærer hijab. Fogh Rasmussen ønsker seg etter sigende et forbud mot religiøse og politiske symboler overhodet i en rettssal, og har ventelig flertall.

Regeringen vil ikke tillade dommere at bære tørklæde. Forbud mod religiøse og politiske symboler på vej, men først skal området kortlægges.

Domstolsstyrelsens blåstempling af kvindelige muslimske dommeres ret til at bære tørklæde i danske retssale er på vej til at blive underkendt af regeringen.

Både i regeringspartierne, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er der stor utilfredshed med Domstolsstyrelsens beslutning om, at »der ikke er noget til hinder for, at ansatte ved Danmarks domstole kan bære tørklæde«.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har tidligere på ugen på Venstres gruppemøde kritiseret den personalevejledning, som Domstolsstyrelsens bestyrelse er kommet frem til. Han ønsker ikke, at danske dommere skal kunne bære religiøse symboler.

På næste uges møde i regeringens koordinationsudvalg skal topministrene drøfte et forslag om en undersøgelse, som skal kortlægge andre landes regler mod politiske og religiøse symboler.

Alle religiøse symboler

Ifølge Morgenavisen Jyllands-Postens oplysninger lægger regeringstoppen stor vægt på, at kommende regler skal omfatte alle religiøse og politiske symboler – ikke kun muslimske. Det skal nærmere undersøges, om reglerne skal afgrænses til kun at gælde dommere eller også f.eks. lægdommere, anklagere og myndighedspersoner som politifolk og sagsbehandlere.

Justitsminister Lene Espersen (K) blev ifølge Justitsministeriet forlods orienteret om Domstolsstyrelsens beslutning. Hun var fredag bortrejst og kunne ikke kommentere sagen, men gruppeformand Helge Adam Møller (K) vender sig skarpt imod Domstolsstyrelsen.

»Det er lidt mærkeligt, for nu at sige det diplomatisk. Man kan af og til grine af de engelske dommeres parykker, men det er jo et symbol på dommerens upartiskhed. Men med personalevejledningen siger man netop, at man godt kan symbolisere forskellige holdninger,« siger Helge Adam Møller.

Højesteretsdommere uenige

Præsident i Højesteret Torben Melchior har ved flere lejligheder fastslået, at han ingen problemer ser i, at kvindelige dommere af religiøse årsager går med tørklæde eller ikke ønsker at give hånd.

Men Morgenavisen Jyllands-Posten erfarer, at dommerne ved landets højeste domstol langt fra alle har været enige i præsidentens synspunkt. Sagen har også vakt debat i Dommerforeningen, og Dansk Folkeparti har for længst efterlyst en skarp reaktion fra justitsministeren.

Socialdemokratiet har hidtil valgt at tage Domstolsstyrelsens vejledning til efterretning, men hvis regeringen tager intiativ til at omstøde vejledningen, vil partiet bakke fuldt op.

»Religøse eller politiske symboler må ikke stå imellem borgerne og retssystemet, men det vil nogle borgere uden tvivl føle, hvis dommeren bærer tørklæde, kalot eller turban. Dommerne går netop med uniform, fordi de træder ud af rollen som privatperson og ind i rollen som dommer, når de går ind i retssalen,« siger retsordfører Karen Hækkerup (S).

Regeringen vil ikke tillade dommere at bære tørklæde

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.