Nytt

Spørsmålet om hijab i politiet er tatt opp i Danmark som følge av den norske regjeringens vedtak. Men dansk politi kommer til stikk motsatt konklusjon: de vil ikke ha noe som bryter nøytraliteten overfor publikum.

Tørklæder og andre religiøse hovedbeklædninger er bandlyst som tillæg til uniformen i dansk politi.

Det slår politimester i Rigspolitiets personaleafdeling, Lene Frank, fast, efter norsk politi har tilladt en kvindelig politikadet at bære den såkaldte «hijab» i tjenesten.

– Med de gældende bestemmelser for politiets uniformering er det ikke muligt at bære f.eks. tørklæde sammen med politiuniformen, siger Lene Frank i en skriftlig kommentar.

Spørgsmålet om brug af tørklæde til politiuniformen har ikke været rejst i praksis, og Rigspolitiet har derfor tidligere ikke ønsket at tage stilling til problematikken.

– Såfremt det bliver aktuelt, må det naturligvis overvejes nærmere, og i den sammenhæng skal bl.a. de praktiske og sikkerhedsmæssige aspekter ved brugen af tørklæder i polititjenesten inddrages, siger Lene Frank.

Rigspolitiets beslutning får opbakning af Politiforbundets formand, Peter Ibsen.

– Vi udøver lejlighedsvis magt overfor borgerne, og derfor er det utrolig vigtigt, at vi signalerer uafhængighed og neutralitet, siger han.

Heller ikke Dansk Politiforbund ønsker hijab velkommen. De deler oppfatningen til sine norske kolleger, med den forskjell at de norske ikke ble hørt.

Danske betjente har en særlig stilling i det danske samfund, og derfor kan vi ikke som Norge tillade religiøs hovedbeklædning, mener Politiforbundet. Dansk Folkeparti kræver ministers garanti imod religiøs beklædning.
Relaterede artikler
Politiet afviser tørklæder til betjente
Ordet er dit: Skal politikvinder have lov til at bære tørklæde?
Ja til politihijab i Norge
Få et godt tilbud
på Danmarks største avis.
Indtast dit postnummer

Muslimske kvinder og jødiske mænd skal ikke have mulighed for at bære hverken hijab eller kalot, hvis de er ansat i det danske politi. Sådan lyder det fra Politiforbundet efter, at den norske regering i går gav grønt lys til, at muslimske kvinder kan bære religiøs hovedbeklædning.

Hvis den samme debat bliver rejst i Danmark, vil det danske politiforbund anbefale et nej-tak til religiøse symboler, fortæller politiforbundets formand, Peter Ibsen.

– Det er vores opfattelse, at dansk politi skal uniformeres ens, og det gælder også folks hovedbeklædning. Vi udøver lejlighedsvis magt overfor borgerne, og derfor er det utrolig vigtigt, at vi signalerer uafhængighed og neutralitet, siger Peter Ibsen og uddyber:

– Hvad vi så har privat af politiske holdninger og religiøse overbevisninger, er der naturligvis ingen, der skal blande sig i.

-Sørgelig utvikling i broderland

Dansk Folkepartis justispolitiske talsmann, Peter Skaarup, er skuffet over utviklingen i Norge. Slike tilstander ønsker man ikke i Danmark og Skaarup vil ha regjeringens løfte om at det ikke blir aktuelt.

– Det er en sørgelig udvikling i vort broderland. I Danmark må vi holde fast ved, at personer, der har en myndighedsrolle over for borgerne naturligvis ikke åbenlyst skal skilte med deres religion, siger Peter Skaarup.
Privat sag

– I Dansk Folkeparti så vi helst, at alle offentligt ansatte – ikke mindst i kundevendte funktioner – afstod fra at bære meget synlige religiøse symboler som eksempelvis muslimsk hovedtørklæde. Ansattes private religiøse og politiske tilhørsforhold skal ikke blandes ind i deres arbejde for staten, kommunen eller religionen. Det er netop en privat sag, siger Peter Skaarup


Politiet afviser tørklæder til betjente


Politiforbund imod religiøs beklædning


Politiforbund imod religiøs beklædning